Markus ”Notch” Persson. Foto: TT

Markus ”Notch” Persson: Alla anställda hatar mig

Publicerad

Markus ”Notch” Persson blev mångmiljardär när han sålde sin succéskapelse Minecraft till Microsoft. Nu berättar han på Twitter om framgångens baksida — och hävdar att alla anställda på spelföretaget hatar honom.

Den brittiska tidningen Daily Mail kallar Perssons inlägg på Twitter för ”nedstämda”. Aftonbladet skriver att de handlar om ”framgångens baksida”. Lyxen, pengarna och festerna ”har fört med sig olycka”, uppger Expressen.

”Jag hänger på Ibiza med ett gäng vänner och festar med kändisar och kan göra vad jag vill, och jag har aldrig känt mig mer isolerad”, skriver Persson som blev superrik på att utveckla äventyrs- och byggspelet Minecraft som fortfarande är Mojangs viktigaste produkt.

”Alla hatar mig”

”Problemet med att få allt är att du slutar få anledningar till att fortsätta försöka, och mänsklig interaktion blir omöjlig på grund av obalansen”, skriver 36-åringen som tidigare förklarat att försäljningen av bolaget inte handlade om pengar utan om ”att behålla förståndet”. Nu uppger han att man i samband med affären med Microsoft gjorde allt för att måna om bolagets anställda, som ”alla hatar mig nu”.

Persson berättar att han vid besök i Sverige ofta sitter och tittar på sin egen spegelbild i datorskärmen, eftersom vännerna är upptagna med jobb och familj. Han avslöjar också att en flickvän blev så skrämd av honom och hans livsstil att hon i stället valde ”en normal person”.

Han skriver också att han gärna skulle jobba för att ”rädda världen”.

”Men det exponerar mig bara än en gång för samma slags skitstövlar som fick mig att sälja Minecraft”, skriver han.

Ljusare bild

Mot slutet av Twitterinläggen verkar ”Notch” dock vilja förmedla en något ljusare bild av sin tillvaro.

”Personer som fått plötslig framgång berättar för mig att detta är normalt och kommer att gå över. Det är bra att veta! Jag tror jag går och duschar då”, skriver han.

Minecraft

Visa

Minecraft är ett dataspel där spelaren kan utforska och förvandla ett område som består av kubikmeterstora block.

I spelet finns också växter, varelser och olika föremål. Spelaren kan bygga bekämpa fiender men framförallt bygga och skapa olika byggnader.

Minecraft går att spela i olika varianter och enbart själv eller motspelare.

Spelet finns numera inte bara till PC utan även spelkonsoler och telefoner.

För företaget Mojang har Minecraft blivit en gigantisk succé. Företaget rapporterades ha intäkter på 2,5 miljarder kronor förra året.

Företaget ägs av Microsoft, som betalade nära 18 miljarder kronor för Mojang förra året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer