Foto: TT

May siktar på lägsta bolagsskatten

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli rejäla sänkningar av bolagsskatten i Storbritannien i kölvattnet på det brittiska EU-utträdet. Premiärminister Theresa May siktar på lägst skattesats bland OECD-länderna, för att få med sig näringslivet på brexit.

Beskedet kommer sedan USA:s tillträdande president Donald Trump och därefter Ungerns Viktor Orban på kort tid flaggat för rejäla sänkningar av just bolagsskatten, till 15 respektive nio procent.

Den svenska bolagsskatten sänktes till 22 procent 2013, vilket är ganska exakt på EU-snittet, enligt Johan Fall, chef för skatteavdelningen på Svenskt Näringsliv.

Brittisk EU-omröstning

– Sänker man bolagsskatten lockar man till sig investeringar från andra länder. Men 22 procent är inte så tokigt, säger han om den svenska nivån.

Betydligt viktigare

Han tillägger att andra svenska skattefrågor är betydligt viktigare att ta tag i.

– Vi har ju världens högsta marginalskatt och avviker mycket mer från omvärlden på den punkten.

Enligt Fall visar många forskningsstudier att de svenska marginalskatterna snedvrider ekonomin, vilket uppges innebära att skatteintäkterna är lägre än vad de hade varit om skattesatsen hade sänkts.

Han tror inte att det på sikt går att stå emot en global trend med sänkta bolagsskatter.

– Skattesatsen på 22 procent kan behöva justeras. Men skattebasen är också en jätteviktig pusselbit, säger han, och understryker att det svenska regelverket för avdrag av bolags räntekostnader behöver ändras för att bli konkurrenskraftigt och rättssäkert.

Theresa May har redan en plan för att sänka den brittiska bolagsskatten från dagens 20 till 17 procent till 2020. Till tidningen Daily Telegraph säger hon att det därefter kan bli ännu mer sänkningar, till nivåer under 15 procent.

Lägsta bolagsskatterna

Storbritannien ska i framtiden ha de lägsta bolagsskatterna bland G20-länderna, men också ett skattesystem som bättre främjar innovation, slår hon fast i ett tal på den brittiska näringslivsorganisationen CBI:s årsmöte.

Talet anses som viktigt då May måste förankra det brittiska folkomröstningsbeslutet att lämna EU hos landets mest inflytelserika och oroade företagsledare.

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble gick snabbt ut och varnade den brittiska regeringen för att ta i för mycket.

– Storbritannien är fortfarande en EU-medlem, så de lyder under europeisk lag, påminde han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet