Per Bolund (MP), finansmarknads- och bostadsminister. Foto: Tomas Oneborg/SvD /TT

Ministern om utredningen: ”En intern utredning räcker inte”

Uppdaterad
Publicerad

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) är inte nöjd med Swedbanks utredning. Han anser att banken ”varit för självsäker i sin kommunikation” och säger att det är ”uppenbart” att Swedbanks problem varit för omfattande.

Per Bolund är långt i från nöjd med Swedbanks utredning om misstänkt penningtvätt i banken. Han kallar även utredningen, som genomförts av en extern konsultfirma, för en intern utredning.

– Det är inte tillräckligt för att vi ska känna att vi har fått alla de svar vi behöver. Finansinspektionen kommer nu tillsammans med den estninska finansinspektionen undersöka vad som har gått fel i Swedbanks affärer i Estland. Här behövs mer information för att vi ska komma hela vägen fram, säger han till SVT Nyheter.

Swedbank och penningtvätten

”För självsäker”

Hur tycker du att Birgitte Bonnesen (Swedbanks VD) har hanterat den här affären?

– Jag tycker att man borde ha varit mycket tydligare och informerat om att det har funnits processer som inte fungerat tillräckligt bra och att man inte haft ett tillräckligt arbete mot penningtvätt. Där tycker jag att man haft en lite för hög röst och varit lite för självsäker i sin kommunikation, säger han.

– Det hade kanske varit bättre att vara lite ödmjuk i det här läget. Det är uppenbart att det här är ett problem som varit för omfattande och som vi behöver göra väldigt mycket för att få bukt med, säger finansmarknadsministern.

utredningen har Swedbank låtit en extern konsultfirma gå igenom de 50 kunderna i Uppdrag gransknings avslöjande i SVT.

M: Kan skada förtroendet för bankerna

Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna, tycker att utredningen har haft ett alltför snävt uppdrag och är långt i från tillräcklig. Hon är orolig för att förtroendet för bankerna och banksystemet ska skadas.

”Vi måste alla kunna lita på bankerna. Om det förtroendeproblem som nu uppstått inte hanteras rätt riskeras förtroendet för det svenska banksystemet att skadas, och det vore mycket allvarligt och kan på sikt få effekter på svensk ekonomi.” skriver hon i mejl till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet