Ministerns uppmaning till bankerna: Avstå utdelning

Publicerad

Det kan bli aktuellt med fler åtgärder för att hjälpa svenska företag som drabbats av coronakrisen. Det meddelade finansmarknadsminister Per Bolund (MP) under en pressträff. Samtidigt uppmanade han bankerna att ta sitt samhällsansvar.

– Det är inte rätt läge för bankerna att göra utdelning till ägarna. 

Under tisdagsmorgonen träffade finansmarknadsminister Per Bolund (MP) Finansinspektionen, Riksbanken och Riksgälden för ett extrainsatt möte i Finansiella stabilitetsrådet. Syftet var att diskutera de åtgärder som tagits för att värna den finansiella stabiliteten i samband med coronakrisen. 

Riksbanken har tidigare meddelat att man kommer att erbjuda finansiellt stöd till krisdrabbade företag genom att låna ut upp till 500 miljarder kronor till bankerna, som i sin tur ska låna ut dem till företagen.

Coronapandemin

Nu är det upp till bankerna att ta sitt ansvar, menade Per Bolund. 

– Bankerna har under en lång tid gjort väldigt bra affärer. Det gör att det finns utrymme för bankerna att ta ett stort samhällsansvar. Där tittar vi på hur vi kan dela på risken med bankerna.

”Avstå utdelning”

Han uppmanade också bankerna att slopa utdelningarna till aktieägarna. 

– I den här tiden av stor oro i vår ekonomi och där människor riskerar att förlora sina jobb är det inte rätt läge för bankerna att göra utdelning till ägarna. Jag vill uppmana bankerna att avstå. Finansinspektionen gör samma bedömning.

I ett pressmeddelande skriver Finansinspektionen att man ”förväntar sig att banker och kreditmarknadsbolag stoppar aktieutdelningar” och har nyligen skickat ut brev till samtliga aktörer.

”Beredda att göra mer”

Enligt Per Bolund diskuteras nu fler åtgärder för att hjälpa svenska företag som drabbats av coronakrisen. 

– Vi är beredda att göra mer insatser för de små företagen och jobbar för fullt för att presentera fler åtgärder så snart som möjligt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet