Foto: TT

Minst ett tiotal kommuner drabbade av Nordeas minusränta

Uppdaterad
Publicerad

Minst ett tiotal kommuner har drabbats av Nordeas beslut att ta ut ränta på sparpengarna. Nu vet de inte hur de ska placera sitt kapital. ”Det är frustrerande för dem”, säger Annika Wallenskog på Sveriges kommuner och landsting.

Som SVT Nyheter rapporterade på onsdagen tvingas Karlskoga kommun att betala omkring en miljon kronor i ränta om året med Nordeas nya krav på minusränta.

Men kommunen är inte ensam. Sveriges kommuner och landsting (SKL) har tagit emot samtal från minst ett tiotal kommuner, som har fått besked om att de framöver kommer att få betala för att ha pengar på banken. I vissa fall handlar det om en ränta på över en halv procentenhet.

– I bland har Nordea redan hunnit ta ut inlåningsränta och ibland har man tagit upp en diskussion med kommunen. Nordea har varit snabbare att införa minusränta i de södra delarna av landet än i de norra, säger Annika Wallenskog, biträdande chefsekonom på SKL.

För kommunerna är det frustrerande att tvingas betala för att ha pengarna på banken.

– De har svårt att veta hur de ska placera sina besparingar utan att det kostar pengar.

Inte så lätt byta bank

Problemet är att det inte är så lätt att byta bank. De flesta kommuner är kunder hos Nordea eller Swedbank, eftersom många andra finansinstitut inte är intresserade av att ha dem som kunder, menar Annika Wallenskog.

– Kommuner är lågriskkunder och därför kan bankerna inte ta ut så höga räntemarginaler. Då tycker man inte att det värt att ha dem som kunder. Dessutom klarar inte alla banker av att ha kommuner som kunder, eftersom det är komplicerat att sköta alla delar av verksamheten.

Ingen bra lösning

Ett förslag från SKL är att kommunerna i stället för att placera besparingarna på banken ska kunna låna ut pengar till sina kommunala bolag. Men i dagsläget är inte det heller någon bra lösning eftersom de kommunala bolagen inte har rätt att dra av räntekostnaden på skatten, något som är möjligt om de i stället lånar pengar av banken. SKL hoppas få till en lagändring.

– I nuläget uppmanar vi kommunerna att om möjligt förhandla om sina avtal, så att det skrivs in en klausul om att banken inte får ta ut minusränta, eller att kontakta andra kreditinstitut för att se om de kan tänka sig att ta emot pengarna gratis.

Nordea har tidigare avböjt att kommentera minusräntan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.