”Hittills ger forskningen föga stöd för lockdowns”, säger Lars Jonung, professor i nationalekonomi. Foto: SVT / John Minchillo/AP/TT

Nationalekonomen: ”Dödligheten minskar inte av lockdowns”

Uppdaterad
Publicerad

Att stänga ned Sverige för att stoppa pandemin gör att hälsokrisen förvandlas till en ekonomisk kris, det säger Lars Jonung, professor i nationalekonomi.

– Jag ser det som en åtgärd som politiker tar till för att visa handlingskraft, inte för att de har stöd i forskningen, säger han.

Den senaste tiden har allt fler svenskar testat positivt för covid-19 och det pågår en debatt om Sverige borde stängas ned för att stoppa virusets framfart. Bland andra Fredrik Elgh, virologiprofessor vid Umeå universitet, har sagt att det kan behövas en nedstängning. Lars Jonung, professor i nationalekonomi vid Lunds universitet, tror inte att på den lösningen. 

– Min förhoppning är att trots den här nya vågen så har politiker lärt sig att vi inte kan komma ur problemen genom nedstängningar, vi måste acceptera att ekonomin ska fungera så bra som möjligt och det gör den med ett minimum av nedstängningar. 

”Ekonomisk harakiri” 

Lars Jonung anser att kraftfulla nedstängningar ger problem för ekonomin utan att bevisligen minska dödstalen. Han menar att en omfattande lockdown skulle slå hårt mot välfärden, framförallt mot de svagaste i samhället, till exempel de med osäkra anställningar. 

- Vi befinner oss fortfarande mitt uppe i pandemin. Forskningen arbetar med den data som finns, men hittills ger forskningen föga stöd för lockdowns.  

Jonung hänvisar till både till en studie han själv gjorde hos EU-kommissionen 2006, och pågående forskning av bland andra den danska nationalekonomen Christian Bjørnskov.  

Blir vi inte av med smittan om så många som möjligt stannar hemma? 

– Går alla ned i källaren har vi inte mycket att komma tillbaka till, det blir ekonomisk harakiri. Vi måste hålla igång samhällsekonomin för att hålla igång sjukhus, vård, skolor och undervisning. 

Tyskland ett föredöme 

– Den tyska ansatsen brukar framhållas som den mest framgångsrika. De har mycket låga dödstal och har haft mindre inslag av nedstängningar och lyckats bättre än till exempel Frankrike och Spanien, säger Lars Jonung. 

Han menar att Frankrike, Spanien och Storbritannien är exempel på hur kraftfulla nedstängningar inte håller tillbaka dödstalen. Samtidigt har övriga nordiska länder lyckats hålla dödstalen på lägre nivåer än den svenska. En gemensam nämnare för grannländerna är att de har haft hårdare lockdowns än Sverige. 

Är inte det bevis på att nedstängningar fungerar? 

- Varje land är specifikt, det kan vara så att lockdowns fungerar mer effektivt i ett visst land. Men om vi ser till genomsnittet i hela Europa så går det inte att säga att det är en effektiv metod, säger Lars Jonung. 

Här kan du se hela Ekonomibyrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.