Nordeas personalchef Karen Tobiasen och koncernens huvudkontor i Stockholm. Foto: Nordea, TT

Nordeas personalchef kritiseras för uttalande om Adolf Hitler

Uppdaterad
Publicerad

Nordeas personalchef Karen Tobiasen uppger att hon inspireras av naziledaren Adolf Hitler – men är medveten om att det är ett kontroversiellt val.
”Det är inte särskilt långt mellan omsorg och grymhet”, säger hon till danska affärstidningen Børsen.

Stämningen inom Nordea har varit tryckt sedan koncernen meddelade att 6.000 anställda måste lämna banken.

Nu har bankens personalchef Karen Tobiasen, som ansvarar för omställningen vid nedskärningarna, gjort ett ifrågasatt uttalande i Børsen. Som svar på frågan ”Tre personer som inspirerar mig” listar hon naziledaren Adolf Hitler på tredje plats, skriver Svenska Dagbladet.

”Adolf Hitler. Det är ett tufft val. För mig är Hitler ett skräckinjagande exempel på att man också kan leda ett folk till att göra fullständigt skräckinjagande saker. När man är ledare skall man förstå att man har ett stort mandat. Det är inte särskilt långt mellan ditt värsta och ditt bästa jag. Det är inte särskilt långt mellan omsorg och grymhet. Som ledare skall du vara medveten om ditt ansvar och din roll”, säger Karen Tobiasen till tidningen.

Anställda förvånade

Uttalandet möter stor förvåning bland flera som Svenska Dagbladet varit i kontakt med.

– Det är obegripligt, oacceptabelt, hon borde skämmas, säger en anställd som själv har personalansvar.

– Det här är helt fel sammanhang att ta upp och analysera Adolf Hitlers ledaregenskaper i. Det är så tondövt att man häpnar, säger en högt uppsatt chefsperson i banken som vill vara anonym.

Beklagar uttalandet

Nordeas kommunikationschef Claes Eliasson hävdar att Karen Tobiasen nämnde Hitler för att peka på vilket stort ansvar man har som ledare. Han beklagar om hon har missförståtts.

”De två goda exemplen hon valde var hennes största inspiratörer i livet, Viktor Frankl, psykologen som överlevt fyra koncentrationsläger och Gandhi. Den tredje, Hitler, tog hon med för att visa vilka fruktansvärda konsekvenser dåligt ledarskap kan leda till. Ur artikeln: 'För mig är Hitler ett skräckinjagande exempel på att man kan leda folk till att göra helt vanvettiga saker', säger han till SVT Nyheter i en skriftlig kommentar.

SVT Nyheter har även sökt Karen Tobiasen, men enligt Nordeas presstjänst befinner hon sig på semester och går för ögonblicket inte att nå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.