Investors ordförande Jacob Wallenberg kan glädja sig åt att investmentbolaget nu åter ger utdelning till aktieägarna. Extra generös blir den också eftersom det inte blev någon förra året. Foto: Simon Rehnström, TT arkiv

Nu börjar storföretagen ge aktieutdelning igen

Publicerad

Både Investor och Industriföretaget Sandvik vill ge rejält med aktieutdelning i vår, trots att vinsten på grund av Corona var lägre än tidigare år. Sandvik föreslår en vanlig utdelning på 4.50 per aktie, plus en extrautdelning på två kronor som en kompensation för att det inte blev någon utdelning förra året. Investor gör rekordutdelning på 10,7 miljarder.

Sandvik och Investor är de första stora börsbolagen som presenterar bokslut för 2020 och därmed förslag till aktieutdelning.

Sandvik var ett av de företag som gjorde stora permitteringar förra året- de berörde som mest över 6000 anställda. Sanvik fick då statligt stöd på 300 miljoner. Men på våren drog styrelsen in den föreslagna utdelningen in helt och hållet.

Tvingades välja

Regeringen ändrade regelverket i våras, och slog fast att företag som gav aktieutdelning inte skulle kunna få permitteringsstöd, vilket tvingade företag att välja.

Sandviks vinst sjönk med sju procent till dryg elva miljarder. Fjärde kvartalet gick starkt och man rapporterar rekordmarginaler över 20 procent. Man gör personalneddragningar som skall spara pengar, och föreslår en utdelning som kommer kosta nära 8 miljarder.

Vd:n medger att man utdelningen är ett sätt att kompensera aktieägarna som inte fick något förra året.

– Ja vi har filosofi att över tid dela ut hälften av vinsten, så blir det mindre ett år blir det mer ett annat, säger vd Stefan Widing till SVT.

Bidrog till vinsten

Aktieutdelningen betyder att Sandvik räknar med att inte permittera under 2021. Men vinsten för 2020 har förstås blivit högre tack vare stöd från skattebetalarna. Hade man verkligen behov av skattepengar om man har råd med rekordutdelning?

– Vi sökte stöd för andra och tredje kvartalet. Då visste vi inte hur helåret skulle bli. När det gick bättre i fjärde kvartalet har vi inte sökt stöd, säger Stefan Widing.

Investor föreslår rekordstor utdelning. 14 kronor per aktie drygt 10 miljarder. Investor höll tillbaks en mindre del av utdelningen förra året – då blev det bara 9 kronor per aktie. Även dom vill alltså ge en generös utdelning denna gång. Investors värde har ökat med 40 miljarder i år- trots krisen. Och vd Johan Forssell, säger att det inte bara beror på att företagen skött sig väl.

– Företagen har skött sig utmärkt och anpassat sig snabbt. Men det har också varit oerhört viktigt att regeringen gått in med kraftfulla stöd i den hör tuffa situationen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer