Foto: TT

Nu gäller det att göra rätt för sig

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Att AB Volvo, som i flera årtionden varit känt som nolltaxerare, nu lovar att betala bolagsskatt är ett tecken på den förändring som sveper över hela västvärlden. För nu gäller det att göra rätt för sig.

Jan Nylander

Ekonomireporter

När jag under våren arbetat med att kartlägga hur mycket de 20 största koncernerna i Sverige betalar i bolagsskatt har det märkts tydligt att ett trendskifte är på gång. Jag har följt skattekulturen i näringslivet under många år och kommer fortfarande ihåg hur den dåvarande finansdirektören Jan Engström på Volvo under 90-talet kunde försvara skatteplaneringen.

– Det  är ingenting som är omoraliskt eller fel. Vi driver ju för fan företagsverksamhet. Det är min plikt och företagsledningens plikt att hålla nere kostnaderna. Och skatt råkar för ett företag vara en kostnad, sa han i en intervju med SVT 1997.

storföretag som nolltaxerar

Då under 90-talet låg Volvo i ständig konflikt med Skatteverket. Förvaltningsdomstolarna var överlupna med ärenden och Sveriges största företag gav nolltaxeringen ett ansikte.

Inte förvånad över vd:ns signaler

Och även om skatteplaneringen har fortsatt och Volvo under årtionden bara betalt skatt under några enstaka år har konflikterna med Skatteverket upphört. Bolaget har dessutom blivit allt mer besvärat över att tvingas försvara varför man trots de goda vinsterna inte betalar någon bolagsskatt i Sverige.

Därför blev jag inte förvånad över att bolagets nye vd Martin Lundstedt nu signalerar att Volvo från och med i år betalar bolagsskatt. Men exakt vad som hänt går det bara att spekulera om.

En förklaring kan vara att Martin Lundstedt kommer från den värste konkurrenten, lastbilstillverkaren Scania, som alltid betalat bolagsskatt vilket kanske bidragit till Volvos nya skattekultur. Mer troligt är att Volvo liksom till exempel Securitas och Skanska anser att det slår för hårt mot företagets rykte att vara nolltaxerare. Men det handlar också om att affärsklimatet har blivit ett annat.

Företagen måste bidra till samhället

Under de senaste fem åren har samarbetsorganisationen för de stora industriländerna OECD drivit en linje att storföretagen måste göra rätt för sig. EU-kommissionen har gått vidare och försöker täppa till hålen i skattelagstiftningen i Europa. OECD har också infört riktlinjer som innebär att företagen inte längre kan komma undan med att de inte bryter mot några lagar.

De måste följa andan i lagstiftningen vilket i klartext betyder att eftersom de kan dra nytta av allt samhället bekostar som skolor, sjukhus och vägar så måste de som goda samhällsmedborgare även bidra till den utvecklingen. Och det gör man genom att betala bolagsskatt.

”Montera ned skatteuppläggen”

OECD:s riktlinjer börjar få ett stort genomslag i näringslivet. Nu under våren har till exempel försäkringsbolaget Folksam ställt skattefrågor på många av de större företagens bolagsstämmor. Och många av institutionerna har antagit riktlinjer att de ska verka för att företagen de äger aktier i ska vara goda samhällsmedborgare.

Saken uttrycktes kanske bäst av en skatterådgivare jag varit i kontakt med.

– För tio år sedan jobbade vi mest med att göra skatteupplägg för våra kunder. Nu handlar det mest om att montera ned skatteuppläggen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

storföretag som nolltaxerar

Mer i ämnet