På måndag nästa vecka väntas premiärministern lägga fram ett reviderat avtalsförslag i kammaren. Foto: Mark Duffy/AP/TT

Ny omröstning om brexit-avtalet i slutet av januari

Uppdaterad
Publicerad

Efter det svidande nederlaget tidigare i veckan gör nu Theresa May ytterligare försök att få parlamentet att godkänna ett brexitavtal. Nytt datum för omröstning är satt till den 29 januari, rapporterar AP.

I tisdags sade det brittiska underhuset med besked nej till det framförhandlade avtalet om skilsmässa mellan Storbritannien och EU. Premiärminister May överlevde dock den efterföljande misstroendeomröstningen, och nu fortsätter debatten i parlamentet om villkoren för brexit.

På måndag nästa vecka väntas premiärministern lägga fram ett reviderat avtalsförslag i kammaren. Denna ”plan B” kommer att presenteras efter att Theresa May haft möten med med oppositionspolitiker med syftet att uppnå någon form av samsyn kring hur utträdet ur EU bör gå till. Mötena pågick redan under torsdagen, uppger AP.

Brexit

Ny folkomröstning?

Labourledaren Jeremy Corbyn tänker dock inte komma till förhandlingsbordet förrän May definitivt stängt dörren till en ”hård brexit” – att lämna EU helt utan avtal. Något som riskerar att orsaka stora problem och kostnader och som hon hotat med i tidigare förhandlingar.

Samtidigt öppnar Corbyn för möjligheten att hålla en ny folkomröstning om Storbritanniens medlemskap i EU.

– Om nationen hotas av en möjlig katastrof är det vår plikt att titta på andra altenativ... inklusive en ny folkomröstning, sade Labourledaren vid ett tal i Hastings, rapporterar Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet