Grekland premiärminister Alexis Tsipras har ännu inte kunnat uppfylla reformkrav och andra villkor som långivarna ställt för att betala ut nya nödlån Foto: TT

Ny våg av uttag ur grekiska banker

Publicerad

Grekiska hushåll och företag plockade ut 550 miljoner euro (cirka 5,1 miljarder kronor) ur konton i landets banker i februari.

Därmed minskade insättningarna med 0,4 procent till 121,7 miljarder euro, den lägsta nivån på nästan 13 år.

Under hösten 2015 vände ett massivt utflöde ur banksystemet i Grekland till ett svagt inflöde. Vändningen följde på det att premiärminister Alexis Tsipras gjort upp om ett tredje stödprogram till krislandet.

Ekonomiska krisen i Grekland

Då hade 42 miljarder euro (cirka 390 miljarder kronor) plockats ut ur de grekiska bankerna på sju månader, vilket bland annat pressat fram kapitalkontroller med tak för hur stora uttag grekerna får göra.

Tsipras regering, som även pressas av en akut flyktingkris, har haft svårt att uppfylla lånevillkoren för nya nödlån, vilket har fått förtroendet för landets banker att falla igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet