Den grekiska flaggan vajar bredvid EU-flaggan. Foto: Marcus Ericsson / TT

Positivt besked för Greklands ekonomi

Uppdaterad
Publicerad

Greklands ekonomiska utveckling är positiv. Det menar ett ledande kreditvärderingsinstitut som nu höjer prognosen för landet.

Kreditvärderingsinstitutet S&P Global höjer sin prognos för Greklands skulder från ”stabil” till ”positiv”, med hänvisning till bättre politiska utsikter i landet.

Kreditbetyget blir kvar på B+, men S&P ser det som ”troligt med en uppgradering om regeringen genomför reformer för att bredda skattebasen och förbättra affärsklimatet”.

Stålbadet inte över

Grekland var ett av de länder som drabbades hårdast av den globala ekonomiska finanskrisen som började 2007 och som var nära att slå ut landet ur eurozonen 2015. Landets ekonomiska stålbad är långtifrån över och ungdomsarbetslösheten ligger på över 30 procent i landet.

I slutet av juni satt finansministrarna i euroländerna ned och nådde en överenskommelse som skulle innebära att Greklands ekonomi ska stå på egna ben efter den 20 augusti i år. Avtalet innebar att kreditgivare förlänger avbetalningstiden på landets skulder med tio år. Något som av den grekiska regeringen sågs som en vändpunkt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.