Antalet öppet arbetslösa hos Arbetsförmedlingen ligger nu på närmare 211 000 personer, att jämföra med strax under 180 000 motsvarande vecka i fjol. Foto: Stina Stjernkvist/TT

36 800 personer varslade i mars – ”Högsta siffran någonsin”

Uppdaterad
Publicerad

Under mars månad har 36 800 personer varslats om uppsägning.- Det här är de högsta siffrorna vi sett någonsin, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen. Samtidigt rusar antalet nyinskrivna arbetssökande i höjden för andra veckan i rad.

Från den 1 mars till den 29 mars har 36 800 personer blivit varslade enligt Arbetsförmedlingens statistik. Normalt ligger den siffran på runt 3 000 per månad.

Transport och handel ökar

Det största andelen av varslen finns fortfarande inom hotell, restaurang och bemanning. Hotell- och restaurangnäringen står för 40 procent av varslen och bemanningssektorn för 30 procent.

– Vi ser nu också en spridning till transport och handel, säger Annika Sundén.

– Vi har ännu inte sett att varslen påverkat industrin i lika hög omfattning. Just inom industrin har vi sett att företag kommer att permittera eller har permitterat.

Nästan hälften av varslen har drabbat Stockholmsområdet men övriga län tar nu en större andel.

90-talskrisen och finanskrisen

Annika Sundén jämför mars månads rekordhöga varsel med 90-talskrisen och finanskrisen men betonar också skillnaden.

– 90-talskrisen och finanskrisen är kriser av en helt annan karaktär, som handlade om strukturella problem i den svenska ekonomin och på finansmarknaden. Det vi har nu är en hälsokris, och det är en hälsokris som kommer att gå över.

Dubblering av antalet nyinskrivna

Förra veckan skrev drygt 14 200 personer in sig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Veckan innan var det drygt 12 100.

Detta kan jämföras med motsvarande veckor de gångna åren, när siffrorna låg på som mest drygt 6 300.

Antalet nyinskrivna arbetssökande är alltså just nu mer än dubbelt så många som de brukar vara vid motsvarande tidpunkt på året.

Fler öppet arbetslösa

Fyra av tio nyinskrivna tillhör gruppen unga mellan 20 och 29 år, och var fjärde är född utanför Europa.

Antalet öppet arbetslösa hos Arbetsförmedlingen stiger därmed också och ligger nu på närmare 211 000 personer, att jämföra med strax under 180 000 motsvarande vecka i fjol.

Fortfarande efterfrågan

Varslen och arbetslöshetssiffrorna till trots finns det fortfarande brist på arbetskraft i vissa sektorer.

– Exempelvis finns det ett behov av personal inom vård och omsorg samt gröna näringar, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Sundén lyfte även fram behovet av kassapersonal och lagerarbetare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.