Den genomsnittliga bilföraren får en högre årskostnad på allt mellan ett par hundra kronor och en tusenlapp. Foto: TT

Nytt år – då höjs skatten på bensin och diesel

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i dag – nyårsdagen – har skatten på bensin och diesel höjts med 30 respektive 27 öre per liter.

Ledande bensinbolag höjer priset nästan lika mycket, 29 öre per liter bensin och 26 öre per liter diesel. Efter höjningen är riktpriset för en liter 95-oktanig bensin på bemannade stationer 14:76 kronor. Priset på diesel är 14:81 kronor per liter.

Samtidigt sänks etanolpriset med 22 öre till 10:95 kronor per liter.

Den genomsnittliga bilföraren får en högre årskostnad på allt mellan ett par hundra kronor och en tusenlapp, beroende på om bilen går på bensin eller diesel och vilken bilmodell det gäller.

Ökar med inflationen

Regeringen beslutade 2015 om den årliga skattehöjningen på drivmedel, som betyder att priset varje år ökar med inflationen plus två procentenheter.

Branschorganisationen Bil Swedens vd Bertil Moldén är kritisk och anser inte att de nya skattenivåerna är rimliga.

– Jag förstår inte att Miljöpartiet straffbeskattar glesbygden på det här sättet. I Stockholm kan man cykla och åka tunnelbana, men så ser ju inte resten av Sverige ut, sade han till TT häromdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.