Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör elprisanalytikern Johan Sigvardsson om varför el-priserna är höga och vad vi kan vänta oss i vinter. Foto: SVT/TT

Nytt prisrekord på el – över 7 kronor i södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckans toppnotering på 4,70 kronor per kilowattimme har slagits flera gånger de senaste dagarna. Under onsdagskvällen kostade elen nästan 7,70 kronor per kilowattimme i elområde 4, enligt elbörsen Nordpool – ett alla tiders prisrekord.

Redan under tisdagen rusade priset till nya höjder i elområde 4, som omfattar de sydligaste delarna av Sverige samt delar av länen Västra Götaland, Kalmar, Halland och Jönköping. Mellan klockan 19 och 20 på kvällen handlades en kilowattimme för 6,78 kronor på elbörsen Nordpool.

Vid samma tidpunkt under onsdagen drabbades svenska hushåll av en ny chock då det så kallade spotpriset, det vill säga priset per timme, nådde nästan 7,70 kronor. Samtliga priser gäller exklusive energiskatt, moms och elnätskostnader.

Elpriser Gävleborg

Stora prisskillnader

Rekordpriserna är en följd av höga gaspriser i Europa och bland annat låg nationell elproduktion från vindkraft, en kombination som gör att de relativt högre elpriserna på kontinenten spiller över på Sverige.

Framför allt är det i södra delarna av landet, där det finns ett underskott av elproduktion, som genomslaget märks som mest. Det gör att prisbilden som möter hushåll i norra Sverige ser helt annorlunda ut. Medan en villaägare i Lomma betalar över 7 kronor för elen under onsdagskvällen är priset för ett hushåll i Luleå 13 öre.

Hösten och senare även vinterns inträde kommer att innebära ökad efterfrågan på el. Beroende på hur gaspriserna utvecklar sig, hur tillgången till energi i stort ser ut samt hur mild eller kall den kommande vintern blir kan priserna därför öka ytterligare.

Analytikern: Bind inte

I Frankrike är de så kallade terminspriserna, det vill säga det förväntade priset för kommande perioder, för vintern redan uppe i motsvarande 11 och 12 kronor per kilowattimme, priser som i perioder även kan möta svenska konsumenter, tror Jonas Sigvardsson, analytiker vid elbolaget Bixia.

Trots utsikterna är det inte läge att välja ett fast elpris, anser Sigvardsson, som råder konsumenter att se över sin elförbrukning.

– Det är det trista men enkla svaret. Vad kan man göra som funkar därhemma? Uppvärmningsbehovet är väldigt olika beroende på hur huset ser ut och det är det som styr den största delen av förbrukningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elpriser Gävleborg

Mer i ämnet