Rune Andersson Foto: TT

Omdiskuterat skolföretag till börsen

Uppdaterad
Publicerad

I dag återvänder friskolekoncernen Academedia till Stockholmsbörsen. Under första dagen steg aktien som en raket med runt 40 procent, en toppenaffär för storägaren Rune Andersson.

Andersson har satsat 400 miljoner vid börsintroduktionen. En investering som under första dagen ökade med nästan 180 miljoner. Utöver det har Rune Andersson optioner på att köpa lika mycket till, för 42 kronor per aktie. Värdet på optionerna har under dagen ökat med 150 miljoner kronor.

Det är en omdiskuterad börsintroduktion. I SVT:s senaste partiledardebatt talade statsminister Stefan Löfven (S) om företagets börsintroduktion och sa, ”60.000 barn som är till salu på börsen”.

Academedia är ett av Europas större skolföretag och runt 60.000 elever går i deras förskolor, grundskolor eller gymnasieskolor. Den nuvarande ägearen, riskkapitalbolaget EQT, valde att ta bort Academedia från börsen 2010 men nu är det dags igen. Priset per aktie är satt till 40 kronor vilket innebär att Academedias marknadsvärde är drygt 3,8 miljarder kronor. Enligt många analytiker är det en låg värdering eftersom företagets intäkter är över 8 miljarder kronor i dagsläget. Bland de som åtagit sig att köpa aktier finns industrimannen Rune Andersson och Andra AP-fonden.

– Börsnoteringen skapar ett bredare ägande, och ger oss tillgång till kapitalmarknaden, något som gör att vi kan fortsätta bidra till att utveckla de svenska, norska och tyska utbildningssystemen, sa Academedias vd Marcus Strömberg nyligen i ett pressmeddelande. 

Kontroversiellt företag 

Academedias börsintroduktion har skapat debatt och det har kommit kritik får flera politiker. Statsminister Stefan Löfven (S) talade nyligen om att ”barn är till salu på börsen”. Även gymnasieminister Aida Hadzialic (S) har angripit Academedias återkomst till Stockholmsbörsen. Nyligen medverkade hon i SVT Gomorron och talade om att barn inte ska vara handelsvaror.

– Jag tycker det är stötande. Den här regeringen vill bygga en jämlik utbildning som håller världsklass och då är det väldigt viktigt att vi använder våra skattemedel ändamålsenligt. Då kan inte skolan vara en marknad och lärare och elever handelsvaror på den marknaden.

I samma program medverkade kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor som inte ser problem med en börsnotering.

– Det i sig är inte problemet. Utmaningen är hur vi ser till att alla elever får lära sig det man ska göra i en trygg och säker skola. Det är alldeles för många föräldrar som oroas över att deras barn inte får den kunskap och trygghet som dem behöver och det oavsett om det är en kommunal skola eller en friskola. Det är där vårt fokus måste ligga  på kvalitén i skolan, säger Ebba Busch Thor (Kd).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.