Aida Hadzialic. Foto: TT

Academedia till börsen i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Friskolekoncernen Academedia ska börsnoteras. Nu har ägaren, riskkapitalbolaget EQT, bestämt detaljerna. ”Stötande”, anser Gymnasieminister Aida Hadzialic (S).

Academedias intäkter uppgick under tolvmånadersperioden som avslutades 31 mars till 8,4 miljarder kronor och nu börnoteras bolaget omkring den 15 juni i år.

”Våra skattepengar ska gå till skolan”

Gymnasieminister Aida Hadzialic (S) reagerar på beskedet.

– Våra skattepengar ska gå till skolan, lärarna och eleverna. Jag finner det stötande att man tjänar pengar på den svenska skolan. Vi är det enda land i världen som skattefinansierar privata vinstuttag. Om vi får vår vilja igenom så ska vinster återinvesteras i skolan, säger hon till TT.

Hela företagen värt 3,8 miljarder

Försäljningen av aktier i samband med noteringen kommer att göras till ett pris av 40 kronor per aktie, vilket värderar hela företaget till närmare 3,8 miljarder kronor.

Nya ägare som har åtagit sig att köpa aktier är Mellby Gård med tio procent av ägandet, Andra AP-fonden, Lannebo Fonder, Odin Fonder och Swedbank Robur, enligt ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.