Foto: Claudio Bresciani, TT

Oppositionen sluter upp bakom regeringens stödpaket

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna och Kristdemokraterna välkomnar regeringens krispaket till företagen som kan omfatta över 300 miljarder kronor om det utnyttjas fullt ut. Även arbetsgivarna gör tummen upp men befarar samtidigt att det inte räcker och att företag kommer att slås ut.

Regeringens stödpaket innebär att staten tillfälligt tar över kostnaderna för sjukskrivningar, delar av lönekostnaderna vid korttidspermitteringar och ger anstånd för företagens skattebetalningar.

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson välkomnar regeringens åtgärder.

Coronapandemin

– Det här är ett enormt viktigt paket för att i nuläget rädda svenska företag. Det är ett nattsvart läge just nu.

Efterfrågar bredare åtgärder

Svantesson anser att man inte ska utesluta direktstöd till de värst drabbade branscherna. Regeringen sade vid dagens presskonferens inget om riktat stöd till det krisande flygbolaget SAS som staten är delägare i.

Kristdemokraterna är nöjd med dagens besked men efterfrågar också bredare åtgärder som stödjer konsumtion och hushåll. Finansminister Magdalena Andersson sade vid presskonferensen att det nu handlar om att förhindra uppsägningar och att rädda företag från att gå omkull. Hon uteslöt dock inte fler och bredare stödåtgärder senare.

LO-basen Karl Petter Thorwaldsson berömmer regeringen, samarbetspartierna och oppositionen för deras snabbhet.

– Kanske det mest kraftfulla paket jag har upplevt under mina 50 år, säger LO-basen.

– Nu gäller det att rädda så många jobb som möjligt, säger han.

Kommer inte att räcka

Transportföretagens vd Marcus Dahlsten stämmer in.

– Det är ett välkommet förslag i stort. Men tyvärr kommer det inte att räcka, säger Dahlsten och syftar på alla företag i persontransportbranschen som närmast tappat alla kunder.

Han säger att statens stöd vid permitteringar inte kommer att räcka för många mindre företag som tvingas säga upp anställda.

Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke håller till stora delar med.

– Har du noll i intäkt så är en lättnad bra, men inte tillräckligt, säger Jacke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet