Arkivbild. Foto: TT

Oro för en andra virusvåg sänkte börsen

Uppdaterad
Publicerad

Stockholmsbörsen föll kraftigt och på bred front på torsdagen. Nedgången tilltog på grund av oro för en andra våg av coronasmitta i USA. Det breda OMXS-indexet tappade 4,6 procent.

Samtliga aktier på storbolagslistan OMXS30 stängde på minus. Mest nedåt i kraft av indextyngd drog klädkedjan Hennes & Mauritz, som rasade 7,0 procent.

Även verkstadssektorn och storbankerna gick svagt. Verkstadsjätten Sandvik och lastbilstillverkaren Volvo föll 7,5 respektive 6,7 procent. Bland bankerna tappade Handelsbanken mest, ned 7,5 procent, men även SEB, Swedbank och Nordea föll rejält.

Investmentbolaget Bure Equity backade 2,7 procent efter en riktad nyemission där bolaget drar in en miljard kronor från bland annat familjen Perssons Ramsbury Invest och Fjärde AP-fonden.

Oron för en andra våg av corona spred sig sedan en ökad smittspridning noterats i ett antal delstater i USA igen.

Oro i både Asien och Europa

Den dystra börsutvecklingen följde på en skakig handel på ledande Asienbörser under natten och låg i linje med utvecklingen på de ledande Europabörserna. CAC40-index i Paris föll 4,7 procent, DAX-index i Frankfurt tappade 4,5 procent och FTSE100-index i London gick ned 4,0 procent.

Med undantag för det tekniktunga Nasdaq-indexet vek även Wall Street nedåt i onsdags sedan centralbanken Federal Reserve luftat dystra framtidsutsikter för USA:s arbetsmarknad och ekonomi. Fed-chefen Jerome Powells uttalande – han räknar med en styrränta kring noll i minst två år till – räckte inte för att hålla liv i den senaste tidens börsyra, som bland annat lyft Nasdaq till rekordnivåer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.