Efter det oväntade försäljningsfallet rasade H&M-aktien med cirka 11 procent på Stockholmsbörsen. Foto: TT

Oväntat försäljningsfall för H&M – tvingas stänga butiker

Uppdaterad
Publicerad

Den oväntade minskningen på 4 procent gör att försäljningssiffran för H&M landar på 50,4 miljarder kronor, exklusive moms, för fjärde kvartalet 2017. Samtidigt rasade H&M-aktien med cirka 13 procent på Stockholmsbörsen på fredagsmorgonen.

– Vinstmaskinen H&M hackar. Vi har vant oss vid att det går bra för dem och att de gör fantastiska vinster, säger SVT:s ekonomireporter Knut Kainz Rognerud.

Jämfört med 61 miljarder kronor inklusive moms motsvarande period i fjol, landade H&M:s försäljningssiffror på 58, 5 miljarder för fjärde kvartalet 2017, skriver Dagens industri.

Stänger butiker

H&M ska till följd av minskningen integrera de fysiska butikerna med de digitala i större utsträckning, något som i praktiken innebär att butiker tvingas stänga och färre nya butiker öppnas.

”För att ännu snabbare kunna möta kundernas förändrade beteende accelereras bolagets pågående förändringsarbete”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Under förväntan

Siffrorna är betydligt under vad ledningen väntat sig. Senast i H&M:s delårsrapport från i somras framgick det att bolaget ville öppna 500 nya butiker under 2017, skriver Affärsvärlden.

Bolagets vd Karl-Johan Persson förklarar de svaga kvartalssiffrorna med en negativ påverkan sett till minskad kundtrafik och utmanande marknad för varumärkets fysiska butiker, skriver Dagens industri.

SVT Nyheter har sökt H&M för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.