Regeländringar övervägs av regeringen, uppger miljöminister Karolina Skog (MP) i ett mejl. Foto: SVT/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Krav på lagändring efter avslöjande om H&M:s brända kläder

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckan kunde Uppdrag granskning avslöja hur H&M, Kappahl, Lindex, Ellos, Nilson group och Fristads bränner tonvis med nya kläder varje år. Redan i oktober berättade danska TV2 samma sak om H&M och Bestseller, med märken som Vero Moda, Jack&Jones och Vila, i Danmark.

Anledningen till förbränningen menade företagen bland annat var på grund av för höga halter av kemiska ämnen och mögelskador under transport. Men Uppdrag granskning kunde också berätta hur både Kappahl och Fristads bränt tonvis med fullt användbara kläder.

I Sverige reagerade miljöminister Karolina Skog (MP) starkt på avslöjandena:

– Det innebär en oerhört stor miljöpåverkan, och om de går rakt till förbränning – helt i onödan. All miljöpåverkan är ju dålig men man kan känna en större frustration över den när den inte ens blir till användbara produkter.

Regeländringar övervägs av regeringen

Nu skriver hon i ett mejl att regeringen överväger regeländringar:

– Frågan om textil som avfall diskuteras just nu i de blocköverskridande förhandlingarna om framtidens avfallshantering och jag kan därför inte gå in på detaljerna kring detta.

Avslöjandet fick stort genomslag både i Sverige och internationellt och nu kräver det röda blocket i Danmark att regeringen där utreder frågan. Ett krav som partierna Socialistisk Folkeparti, Alternativet, Radikale Venstre och Socialdemokraterna är eniga om, enligt danska TV2:

– Miljöministern bör snabbt kalla modebranschen till en kritisk dialog för att klargöra omfånget av det här problemet. Och huruvida verksamheterna kan dokumentera att de kläder som bränns verkligen är hälsovådliga, säger miljöordförande Christian Rabjerg Madsen (S) till TV2.

Återvinningen viktig

Både Socialdemokraterna och Radikale Venstre öppnar för en lagändring om inte klädföretagen självmant rapporterar in exakt vad som bränns och varför. Partiet Enhedslisten går ett steg längre och vill se lagändringar redan nu.

Den danska miljöministern Esben Lunde Larsen från liberala Venstre har inte svarat på dessa konkreta krav men skriver i ett mejl till danska TV2 att:

– Regeringen arbetar för en mer cirkulär ekonomi. En viktig del av det är återvinning och återvinning av material som textilier, så att värdet av material utnyttjas på bästa sätt till nytta för både miljö och ekonomi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brännbart mode

Mer i ämnet