Kappahl medger att användbara plagg har bränts. Foto: TT

Kappahl brände upp tre ton användbara kläder förra året

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING ·

På Kappahls hemsida står det att produktion av kläder förbrukar mycket energi och vatten och att man är stolt över sitt hållbarhetsarbete. Vad Kappahl inte berättar är att företaget förra året brände nästan tre ton fullt användbara kläder som kunde skänkts bort eller gått till återvinning.

”Hållbarhet är en del av allt vi gör och våra mål är högt ställda. Vi ska ha så liten miljöpåverkan som möjligt och spara på jordens resurser.” Det konstaterar Kappahl på sin hemsida.

Ändå brände klädföretaget sex ton kläder förra året. En del var trasiga, illaluktande och rostfläckade, uppger företaget. Men när andra klädföretag, exempelvis H&M, hävdar att man bara bränner hälsovådliga eller skadade kläder, medger Kappahl för Uppdrag granskning att även användbara plagg har bränts. Förra året var det nästan tre ton. Fullt funktionella kläder som kunde ha skänkts bort eller gått till återvinning.

Risk att rutinerna inte följs

”En del av de kläder som bränts hade kunnat skickas till återvinning/återanvändning. Som i alla större företag, i vårt fall med 4000 medarbetare i nio länder, vet vi att det alltid finns en risk att våra rutiner inte följs, exempelvis på grund av att man missat att informera en nyanställd.

För att minimera denna risk och säkerställa att vi alla agerar hållbart, arbetar vi med att förstärka våra interna processer och rutiner,” skriver Kappahl i ett mejl till Uppdrag granskning.

Minister kritisk till förbränning

Regeringens mål är att Sverige ska bli världsledande på hållbart mode. Miljöminister Karolina Skog (MP) hänvisar till att klädindustrin är den andra sämsta ur miljösynpunkt. Bara oljeindustrin har större miljöpåverkan. Angående förbränning av kläder är miljöministern mycket kritisk.

– Det innebär en oerhört stor miljöpåverkan, och om de går rakt till förbränning – helt i onödan. All miljöpåverkan är ju dålig men man kan ju känna en större frustration över den när den inte ens en gång blir till användbara produkter, säger Karolina Skog.

Uppdrag gransknings reportage Brännbart mode sändes klockan 20 i SVT1 och SVT Play onsdagen den 22 november 2017.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brännbart mode

Mer i ämnet