H&M Sverige har under flera år uppgett att de skänker varor till vissa välgörenhetsorganisationer. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hjälporganisationer får inga kläder från H&M – trots löften på hemsidan

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kunder som undrar vad H&M Sverige gör med defekta och osålda varor har fram till förra veckan kunnat läsa följande på dess hemsida: ”Kläder som inte håller för våra kvalitetskrav skänks till välgörenhetsorganisationer såsom Oxfam, Caritas, Röda Korset och Terre des Hommes.”

Men det stämmer inte.

När Uppdrag granskning kontaktar välgörenhetsorganisationernas kontor i Sverige, Norden och huvudkontoren i Europa framkommer att de enda som de två senaste åren tagit emot kläder från H&M är en Röda korset-butik i Stockholm och en i Örebro.

Skärmdump från H&M:s hemsida: ”Kläder som inte håller för våra kvalitetskrav skänks till välgörenhetsorganisationer såsom Oxfam, Caritas, Röda Korset och Terre des Hommes." Foto: Skärmdump

Inga uppgifter om kläder från H&M

Har ni tagit emot några kläder från H&M hos er?

– Inte i Sverige och såvitt vi känner till inte någon annanstans heller. Vi har kollat med Oxfam i Storbritannien också. Så att vi har inga uppgifter om att vi ska ha fått några kläder, säger Robert Höglund, kommunikationschef Oxfam Sverige.

Vad tänker du om det?

– Det är naturligtvis beklagligt om man går ut med felaktig information, som i det här fallet. Det är tråkigt om man använder vårt varumärke på det sättet.

Inte heller Terres des Hommes säger sig ha tagit emot några kläder från H&M. Någonsin.

I ett mejl till Uppdrag granskning skrev H&M för några veckor sedan att uppgifterna på hemsidan är gamla och att de skall se över dem. Företaget har även uppgett att de skänkt till ytterligare en organisation: Helping Hands. Men Helping Hands har själva avslutat samarbetet och uppger att de inte tagit emot några kläder på ett och ett halvt år.

Redan 2010 berättade Expressen att H&M i Sverige påstod att man skänkte kläder till Caritas, vilket inte stämde.

–  Vi ställde den frågan till H&M men fick aldrig något klart svar. Då sa de att de hade information att Caritas någonstans hade fått hjälp, men de visste inte exakt, säger George Joseph, ansvarig migration, asyl, människohandelsfrågor Caritas Sverige.

H&M: informationen på hemsidan är global

H&M:s miljöchef Cecilia Strömblad Brännsten säger i en intervju med Uppdrag granskning att man skänker kläder till bland annat Caritas i Kroatien.

Men här får de ingenting?

– Nej, inte i Sverige, utan vi är ett globalt företag och den information vi har på vår hemsida är också global. Men det är ett misstag om det står information där omcharity-organisationer som vi inte skänker till. Och då ska vi självklart rätta till det.

Efter intervjun med Uppdrag granskning har H&M Sverige tagit bort all information om välgörenhetsorganisationer på hemsidan.

Efter artikeln publicerades har H&M Sverige hört av sig med följande kommentar:

”Vi skänker kläder till många olika välgörenhetsorganisationer i de 69 länder där vi har verksamhet. I Sverige har vi just nu samarbete med Röda Korset – ett samarbete vi ser positivt på och gärna utvecklar vidare.”

Uppdrag gransknings reportage Brännbart mode sändes klockan 20 i SVT1 och SVT Play onsdagen den 22 november 2017.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brännbart mode

Mer i ämnet