Miljöministern kritisk till förbränning av nya kläder

Uppdaterad
Publicerad

Kläder och hållbarhet har nått högsta politiska nivå. I våras satte regeringen upp målet att Sverige ska bli världsledande på hållbart mode. 

– Globalt sett är ju klädindustrin det andra värsta ur miljösynpunkt. Bara oljeindustrin har större miljöpåverkan, säger Karolina Skog.

Kritisk till förbränning

Hon har tagit del av uppgifter från Uppdrag gransknings program Brännbart mode och är mycket kritisk till att klädindustrin bränner upp tonvis med kläder varje år. 

– Det innebär en oerhört stor miljöpåverkan, och om de går rakt till förbränning – helt i onödan. All miljöpåverkan är ju dålig men man kan ju känna en större frustration över den när den inte ens blir till användbara produkter, säger Karolina Skog.

”Måste tåla granskning”

Miljöministern poängterar att industrin har ett stort ansvar att anstränga sig i alla delar för att minimera miljöpåverkan. Men hon säger också att regeringen vill fördjupa samverkan med branschen för att hitta metoder så att kemikalieanvändningen minskar, metoder för att hitta nya material och metoder för att återvinningen av textilier. 
 
– Det gör vi självklart inte utan krav: ska man gå in och säga att ”Vi ska vara med och ta ett ledarskap” så betyder det att man måste tåla granskning. Man måste vara beredd att pröva sin produktion i alla led.

Vill se ökad transparens

Ingen av kläd- eller skokedjorna som Uppdrag granskning undersökt berättar i sina hållbarhetsrapporter om deras förbränning av kläder. Miljöministern anser att branschen ska bli mer öppen om sin produktion. 
 
– Jag tror att det är väldigt viktigt framöver, att vi ökar transparensen så konsumenterna får insyn i alla led av hanteringen av textilier. Och den är alldeles för dålig idag, säger Karolina Skog.

Uppdrag gransknings reportage Brännbart mode sändes klockan 20 i SVT1 och SVT Play onsdagen den 22 november 2017.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brännbart mode

Mer i ämnet