– Det låter tråkigt, men jag är inte förvånad, säger Anna Nordquist, om avslöjandet att H&M i Danmark bränner kläder. Foto: Jonas Ohlin / SVT Nyheter

Kundernas dom: ”Mitt förtroende för H&M är lågt”

Uppdaterad
Publicerad

– Det låter tråkigt, men jag är inte förvånad, säger Anna Nordquist, som SVT Nyheter träffar utanför en stor H&M-butik i centrala Stockholm, där hon handlat med sin son Lucas.

Hon brukar lämna in kläder för återvinning, men aldrig hos H&M.

Brännbart mode

– Nej, det känns inte etiskt. Jag tror andra är bättre på detta.

Inne i H&M-butiken är höstrean i full gång. På en stor avlång skylt ovanför kassan står det ”Let´s close the loop of fashion” på en skylt med förklaringen:

”Du kan alltid lämna in dina uttjänta textilier till oss oavsett märke eller skick. Vi ser till att de får nytt liv genom återvinning och återanvändning. Tillsammans kan vi bidra till en mer hållbar modeframtid”.

”Du kan alltid lämna in dina uttjänta textilier till oss oavsett märke eller skick. Vi ser till att de får nytt liv genom återvinning och återanvändning. Tillsammans kan vi bidra till en mer hållbar modeframtid”, står det på en stor skylt ovanför kassan i H&M-butiken. Foto: Jonas Ohlin / SVT Nyheter

”Jag är inte förvånad”

”Flera av de kunder och klädåtervinnare som SVT Nyheter talat med reagerar på avslöjandet att H&M bränner tonvis med nya kläder i Danmark, samtidigt som de ber kunder lämna in kläder till återvinning.

Emmy Lilliehorn brukar lämna in kläder för att de ska kunna återanvändas eller malas ner till klädfibrer.

– Jag brukar lämna mina kläder till de som har tydligast avsändare, inte till H&M. Jag lämnar hellre till organisationer som enbart jobbar för att hjälpa, säger hon.

– Jag är inte förvånad över att de bränner kläder. Mitt förtroende för H&M som ansvarstagande företag är lågt. Det är ett multinationellt vinstdrivande företag som har detta mer som profilering. De har linjer med kläder som är ekologiska men tar inget helhetsansvar, säger hon.

– Jag är inte förvånad över att de bränner kläder. Mitt förtroende för H&M som ansvarstagande företag är lågt, säger Emmy Lilliehorn som brukar lämna in kläder för återvinning. Foto: Jonas Ohlin / SVT Nyheter

”Det låter motsägelsefullt”

Ulla Nordlund Gustavsson håller på att ösa in kasse efter kasse med kläder i en stor grön återvinningsbehållare. De här påsarna går till Erikshjälpen och Läkarmissionen som hon ”hoppas ska vara tillräckligt seriösa”.

Hon är ingen storkund på H&M men reagerar ändå på avslöjandet att de bränner kläder i Danmark.

– Det tycker jag låter motsägelsefullt. Ska man vara miljöengagerad så ska det finnas konsekvens, säger hon.

Ulla Nordlund Gustavsson är ingen storkund på H&M men reagerar ändå på avslöjandet att de bränner kläder i Danmark. – Det tycker jag låter motsägelsefullt. Ska man vara miljöengagerad så ska det finnas konsekvens, säger hon. Foto: Jonas Ohlin / SVT Nyheter

LÄS MER: H&M bränner tonvis med nya kläder

LÄS MER: Välgörenhetsorganisationer kritiserar H&M:s klädbränning

LÄS MER: H&M:s försvar: ”Faller på sin egen orimlighet”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brännbart mode

Mer i ämnet