Lotta Kökeritz, Myrorna, är upprörd över H&M:s klädbränning Foto: TT / Myrorna

Välgörenhetsorganisationer kritiserar H&M:s klädbränning: ”Vad ger det för signal?”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska klädjätten H&M och andra modeföretag bränner varje år tonvis med oanvända kläder på värmekraftverk i Danmark – trots marknadsföring om att kläder ska återvinnas och inte slösas bort. Det avslöjar i dag danska TV2:s granskande program Operation X.

”Upprörande”

Enligt välgörenhetsorganisationen Emmaus, som sysslat med klädinsamling i årtionden, är det ”väldigt upprörande” att stora klädföretag bränner upp de kläder de inte själva kan sälja, medan de utger sig för att återanvända och återvinna.

– Vad ger det för signal i deras hållbarhetsarbete? frågar Julia Finér, talesperson för Emmaus Stockholm.

– H&M är ett av företagen som börjat samla in kläder... Man lockar kunder med presentkort att köpa nytt för och redan där ser vi ett problem. Vi tror att man måste minska nyproduktionen av kläder och inte uppmuntra folk att köpa nytt, säger Frinér.

Hon menar att man istället bör uppmana konsumenter att börja handla mer second hand och återanvända kläder man inte längre använder.

– Att H&M och andra klädjättar bränner kläder är ett tecken på att det är dags att börja ändra våra konsumtionsvanor nu. Vi har ett ansvar för miljön och inga nyproducerade kläder i världen är bättre än second hand, säger hon.

”Enormt resursslöseri”

Klädinsamling. Foto: TT

Även välgörenhetsorganisationen Myrorna, som även tar emot kläder som återanvänds och återvinns, ser väldigt allvarligt på uppgifterna om H&M.

– Om det som sägs i reportaget stämmer är det ett enormt resursslöseri, säger Lotta Kökeritz, kommunikationschef på Myrorna.

Hon tillägger att om man istället hade skänkt kläderna till lämpliga organisationer så hade de sålts vidare i butiker och på så sätt ”hjälpt människor som har det svårt och dessutom varit bra för miljön”.

”Man saknar ord”

Avslöjandet om H&M:s slöseri har även engagerat sociala medie-användare. På SVT Nyheters Facebook-sida har runt 40 personer kommenterat, de flesta upprörda över H&M:s agerande.

– Man saknar ord på bedrövelsen, vilket slöseri och miljöförstöring! Men om kläder verkligen är mögliga då förstår jag, det hade ingen av oss velat köpa! skriver en användare.

– Att man ens kan fundera över att bränna kläder. Rea ut dom, ge till second hand, röda korset eller vad som helst! Skämmes ta mig fasen, skriver en annan.

En del kommentarer var mindre kritiska till H&M, och försvarar deras agerande.

– Om man eldar upp kläderna i ett värmekraftverk så är väl det också en form av återvinning, skrev en användare, medan en annan kommenterade:

– Tycker att de tar sitt ansvar då de hellre bränner kläder om de misstänker om de kan vara hälsovådliga! 

TÄNK vad ni alla här skulle skrika om de skulle sälja dem? Vilket ramaskrik! Då skulle ni gapa om att de inte tar sitt ansvar etc.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.