Nordea Bank. Foto: TT

Oväntat svag rapport från Nordea

Uppdaterad
Publicerad

Bankkoncernen Nordea redovisar sin första kvartalsrapport efter flytten av huvudkontoret till Finland. Vinsten föll mer än vad analytikerna räknat med.

Tredje kvartalet i år gav en rörelsevinst på 866 miljoner euro, motsvarande cirka 8,9 miljarder kronor. Det kan jämföras med vinsten på 1 090 miljoner euro motsvarande period i fjol.

Räntenettot sjönk till 1 072 miljoner euro, från 1 185 miljoner euro. Provisionsnettot minskade till 703 miljoner euro, från 814 miljoner euro.

Resultatet var sämre än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med ett rörelseresultat på 930 miljoner euro.

Totalt uppgick intäkterna till 2 046 miljoner euro, jämfört med 2 373 miljoner euro motsvarande period året före.

Kostnaderna sjönk till 1 136 miljoner euro, från 1 204 miljoner euro. Kreditförlusterna var oförändrade på 44 miljoner euro.

Anklagas för penningtvätt

Kvartalsrapporten kommer efter det att Nordea anklagats för inblandning i penningtvätt för miljardbelopp, där hundratals konton i de nordiska länderna har använts. Aktien har sedan början av oktober rasat 15 procent.

Vd Casper von Koskull omnämner inte anklagelserna om penningtvätt i sin kommentar till delårsrapporten.

Han förklarar de oväntat låga intäkterna med säsongseffekter.

”Räntenettot var stabilt, medan avgifts- och provisionsintäkterna och framför allt nettoresultat av poster till verkligt värde var svaga, huvudsakligen till följd av svåra marknadsförhållanden och lägre företagsaktivitet”, skriver von Koskull.

Stabilt läge

Han beskriver samtidigt det ekonomiska läget som stabilt, trots geopolitiska spänningar i Europa och vissa tillväxtländer.

”Vi räknar med fortsatt tillväxt i världsekonomin, om än svagare än tidigare. Tillväxten i Norden är fortfarande god, drivet av privatkonsumtion och stark export i de flesta länder. Fastighetsmarknaden i Sverige har stabiliserats och vi förväntar oss inte någon ytterligare korrigering nedåt eftersom efterfrågan tycks bestå”, skriver von Koskull.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.