Åklagarmyndigheten och Ekobrottsmyndigheten har gemensamt beslutat att utredningen på grund av det eventuella brottets karaktär ska utredas av Ekobrottsmyndigheten i Göteborg. Foto: TT

Ekobrottsmyndigheten går vidare med anmälan mot Nordea

Uppdaterad
Publicerad

Ekobrottsmyndigheten går vidare med den anmälan som kommit in mot Nordea om misstänkt penningtvätt i Estland.

– Vi tar allvarligt på denna anmälan, säger Niklas Ahlgren, presskommunikatör på myndigheten till SVT Nyheter.

Ännu har ingen förundersökning inletts, men Åklagarmyndigheten och Ekobrottsmyndigheten har gemensamt beslutat att utredningen på grund av det eventuella brottets karaktär ska göras av Ekobrottsmyndigheten i Göteborg.

– Misstankarna rör komplicerade brott i näringslivet och därför blir det vi på Ekobrottsmyndigheten som ska gå vidare med ärendet, säger Henric Fagher, chefsåklagare på myndigheten i Göteborg.

Ekobrottsmyndigheten kommer omgående denna vecka att utse en åklagare som ska besluta om och hur man ska gå vidare i ärendet.

Misstänkt penningtvätt

Myndigheten vill inte berätta om något ytterligare material kommit in utöver den rapport som skickades till medier, svenska regeringen och polisen. Detta då anmälan är föremål för sekretess.

Under gårdagskvällen uppgav den amerikanska finansmannen Bill Browder att han skickat en rapport om Nordea till åtta svenska myndigheter. Rapporten innehåller ett stort antal bankkonton i Nordea som misstänks ha använts för penningtvätt. Totalt handlar det om 1,5 miljarder kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.