Foto: SVT

Polisen och pensionärer vinnare i vårbudgeten

Uppdaterad
Publicerad

Polisen, skolan och klimatet tillhör de områden som får tillskott när vårbudgeten presenteras i dag. Samtidigt skriver regeringen upp tillväxtprognosen och konstaterar att sysselsättningsgraden slår rekord.

– Den svenska arbetsmarknaden står urstark och vi har ordning och reda i finanserna, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

LÄS OCKSÅ: Så kritiseras vårbudgeten

Mycket var redan känt, men i dag blev hela regeringens ekonomiska vårproposition och vårändringsbudgeten för 2017 offentlig.

Bland de största utgiftsökningarna som redan är kända märks ett tillskott på 700 miljoner kronor till polisen i år. Regeringen avsätter också 500 miljoner kronor till ”klimatklivet” för att öka omställningen till ett fossilfritt samhälle. Lika mycket får försvaret för att öka den militära förmågan.

LÄS OCKSÅ: Så blir budgeten för dig

Halv miljard till förlossningsvård

Samtidigt tillförs förlossningsvården 500 miljoner kronor i vårändringsbudgeten, medan 100 miljoner kronor extra satsas på barn- och ungdomspsykiatri i landstingen.

För hushållen innebär vårbudgeten både mer och mindre pengar i plånboken, men det handlar inte om några större förändringar i kronor. Medel- och höginkomsttagare får högre löneskatt när brytpunkten för den statliga skatten för tredje året i rad inte räknas upp med inflationen.

Samtidigt får pensionärer nästa år sänkt skatt med som mest 200 kronor per månad, vilket tar bort skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer för inkomster upp till 14.000 kronor.

LÄS OCKSÅ: S satsar på 10.000 nya poliser

Regeringen spår sjunkande arbetslöshet

Regeringen räknar med att den svenska BNP-tillväxten i år blir 2,6 procent. Nästa år blir den 2,1 procent för att sedan sjunka till 2,0 procent 2019. Det är en starkare tillväxt, än vad regeringen räknade med i sin förra prognos från december 2016.

Arbetslösheten bedöms landa på 6,6 procent i år för att sedan sjunka till 6,4 procent 2018 och sedan ytterligare till 6,3 procent året därpå.

”Sysselsättningsgraden i åldern 20-64 år är nu den högsta som någonsin uppmätts i EU.”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Tre nyheter i vårbudgeten

Stora överskott i offentliga finanser

Regeringen räknar med relativt stora överskott i de offentliga finanserna framöver. I år spås överskottet landa på 0,3 procent av BNP, för att sedan stiga till 0,6 procent 2018 och 1,4 procent 2019. Det är en rejäl uppskrivning jämfört med decemberprognosen.

”Det har placerat oss i ett helt nytt läge och ger oss nya förutsättningar att möta samhällsutmaningarna. Den svenska modellen kan fortsätta leverera”, skriver finansminister Magdalena Andersson i ett pressmeddelande.

Andersson: ”budgeten har sanerats”

Under en presskonferens lyfter finansminister Magdalena Andersson (S) fram hur budgeten har sanerats under två och ett halvt år.

– Steg för steg och med en stram finanspolitik och har Sveriges ekonomiska politik börjat byggas upp igen, säger Andersson.

Hon pekar bland annat på att ungdomsarbetslösheten nu är den lägsta på 13 år och att underskott i statsbudgeten har vänts till överskott.

LÄS OCKSÅ: Inga kulturpolitiska satsningar

Risk för ökad protektionism

Förutom de risker som finns i omvärlden, bland annat konsekvenser av att Storbritannien lämnar EU och att USA intar en mer protektionistisk hållning, så ser finansministern också risker på hemmaplan som kan försämra svensk ekonomi.

– Bostadsmarknaden med höga priser och hög belåning hos många svenska hushåll är något som är oroande, säger Magdalena Andersson.

– Regeringen har redan vidtagit åtgärder och följer nu utvecklingen noggrant. Vi är givetvis beredda att vidta ytterligare åtgärder om det krävs, säger hon.

TV: Kampen om budgeten – så funkar det

Några av de hittills kända förslagen:

 • Brytpunkten för statlig skatt räknas inte upp enligt lag. Höjd skatt, 150 kronor i månaden, för dem som tjänar runt 39 000 kronor i månaden och uppåt, 200 kronor mer på månadsinkomster på cirka 60 000 kronor och uppåt. Genomförs 2018.
 • Sänkt skatt för pensionärer, med som mest uppemot 200 kronor i månaden på pensioner runt 14 000 kronor i månaden. 2018.
 • Sänkt skatt för personer med sjukersättning och aktivitetsersättning (förtidspension). 2018.
 • Höjd skatt för utlandsboende. 2018.
 • Ändrad miljöskatt på bilar. 2018.
 • Höjd skatt på bilförmån. 2018.
 • 105 miljoner till kommunerna för extra sommarjobb. 2017.
 • Flygskatt. 2018.

Några tidigare tagna beslut om ändrade skatter och ersättningar som inte ingår i budgeten, men som börjar gälla senare i år eller nästa år:

 • Höjd elskatt för hushåll i två steg, det första från 1 juli 2017. 2019 kommer elskatten ha höjts med cirka en tusenlapp per år och hushåll, en skatteväxling som ett led i att främst kärnkraftsindustrin får sänkt skatt.
 • Höjt underhållsstöd för äldre barn. 2018
 • Höjd garantiersättning för förtidspensionärer. 1 juli 2017.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårbudgeten 2017

Mer i ämnet