Peter Rawet, ekonomikommentator SVT Foto: SVT

Priset för verklighetsflykt är högt

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Förlorarna är många när gruvbolaget Northland går i konkurs. I främsta ledet står anställda och samhället Pajala. Men försäkringskunderna i Folksam är också med och betalar räkningen, skriver SVT:s ekonomikommentator Peter Rawet.

Det här var uppgången som aldrig skulle ta slut. Visst har du hört det förut om it, telekom, och nu råvaror – ”efterfrågan som aldrig tar slut” finns inte – punkt! Därför måste de projekt som startas på toppen av en jättevåg av förväntningar också klara av att utsättas för en normal granskning av bärigheten. Det tycks inte ha varit fallet med Northland.

En rejäl smäll för Pajala

Det är en rejäl smäll för alla boende i Pajala. Det motsvarar, för orten Pajala, som om ett flertal av våra stora exportföretag skulle lämna våra storstäder här nere i syd och lämna tusentals arbetslösa bakom sig. Det är med andra ord ganska lätt att förstå den bedrövelse som ersätter den tidigare entusiasmen som byggdes upp kring den osannolika gruvboomen. En boom som gynnade en del av vårat land som drabbats hårt av utflyttning. Att vara nejsägare eller bara ifrågasätta i den miljön måste ha varit mycket svårt.

Vad som händer nu när järnmalmspriserna faller är att de som har de högsta kostnaderna för att lyfta upp järnet ur marken också faller – Northland. Ett bolag som också långt tidigare har haft svårt att få ihop pengar för att utföra jobbet – kalkylerna tycks ha varit fluffiga.

Peab och Folksam – stora ekonomiska förlorare

Stora ekonomiska förlorare är sannolikt byggbolaget Peab med krav på en kvarts miljard kronor. Men det kundägda försäkringsbolaget Folksam går också troligen på en rejäl mina. Dryga 150 miljoner kronor har både sak- och livspararna i Folksam satsat I Northland. Det här är knappast något som de som har en försäkring i Folksam funderat över när de betalat sina premier.

Du har nog säkert hört det slitna uttrycket om att ”stoppa huvudet i sanden”. Den här gången så stoppades många huvuden djupt ner i gruvhålet i en kostsam verklighetsflykt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Northlandkris

Mer i ämnet