Efter att ha blivit ett offer för investeringsbedrägerier säljs dina personuppgifter via så kallade ”Suckers lists” till andra kriminella gäng. Och de kontaktar dig och låtsats att de kan återta pengarna så att du kan bli ett nytt offer igen och igen och igen, säger professor Keith Brown. Foto: SVT

Professor: Vi kan inte stoppa dem

Uppdaterad
Publicerad

Professor Keith Brown är chef för en enhet vid universitetet i Bournemouth som forskar kring finansiella bedrägerier. Han anser att det är omöjligt att stoppa finansbedrägerierna och ”Suckers lists”.

– Det enda vi kan göra är att komma på bättre sätt att skydda oss och våra närmaste. Det är helt enkelt för mycket pengar att tjäna för de kriminella, säger han.

Keith Brown och hans team har under många år samlat information om människor som blivit utsatta för bland annat investeringsbedrägerier. Han uppskattar att det finns flera miljoner människor världen över som finns på så kallade ”Suckers lists” – Keith Brown föredrar att kalla dem ”brottsofferlistor”.

– Suckers lists är en term som kriminella använder. Det syftar på namn på människor som det handlas med av kriminella eftersom de är sårbara, säger Keith Brown.

Låtsas att de kan återta stulna pengar

Enligt Keith Brown är det uppenbart att pensionären Tomas Holmqvist, som SVT tidigare rapporterat om, hamnat på en sådan lista.

– Efter att ha blivit ett offer för investeringsbedrägerier säljs dina personuppgifter via så kallade ”Suckers lists” till andra kriminella gäng. Och de kontaktar dig och låtsats att de kan återta pengarna så att du kan bli ett nytt offer igen och igen och igen, säger Keith Brown.

Finansbedrägerier är en mångmiljardindustri och brottsofferlistorna är ett centralt instrument i den verksamheten. Bakom bedrägerierna döljer sig, enligt Keith Brown, internationella brottsnätverk.

– Det här är mycket allvarlig organiserad brottslighet som finansierar bland annat terrorism, illegal droghandel, prostitution och människohandel, säger han.

Ovanligt att gärningsmän döms

Dock är det ovanligt att någon döms för bedrägerierna trots att de i bland annat Sverige ökar explosionsartat. Enligt Anna-Lena Tapper vid polisens nationella bedrägericenter är det svårt att utreda den här typen av brott.

– Jag känner inte till att någon blivit dömd i Sverige, säger hon

Enligt Keith Brown finns det flera förklaringar. En viktig orsak är att källan till brotten ofta befinner sig utanför EU där EU-ländernas olika polismyndigheter sällan kan agera. Dessutom vet bedragarna hur de kan skydda sig. En annan orsak är att utsatta människor, ofta äldre personer, inte alltid blir så bra vittnen i domstolar.

– Detta är 2000-talets brottslighet, säger Keith Brown.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer