Grafiken visar tydligt hur elnätsavgifterna drog iväg efter det att elnätsbolagen gjorde upp med Energimarknadsinspektionen 2008. Foto: Ivan Åkerberg/SVT

Räkna med nya prischocker

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

De chockhöjningar av priset på elnät som de tre stora eljättarna genomför är bara början. Under de kommande åren har de möjligt att fortsätta med sina prishöjningar och än en gång är det upp till domstolen att avgöra hur mycket vi konsumenter ska betala.

Jan Nylander

Ekonomireporter

Vi betalar alla för att få elen hem till oss. Och eftersom det skulle kosta alldeles för mycket är det inte rimligt att det ska finnas olika företag som drar elledningarna till våra hem. Därför har staten delat ut tillstånd så att i varje område finns bara ett enda företag som äger elledningarna. Runt om i Sverige sitter nu ett antal företag som har monopol på elförsörjningen.

Elnätsföretagen har monopol

Men det har gjort oss konsumenter sårbara. För vi behöver ju elen. Utan el skulle frysen, spisen, lamporna och värmen inte fungera. Därför skulle elnätsföretagen kunna klämma ut nästan vilket pris som helst för att de förser oss med den nödvändiga elen. För de har ju monopol.

Därför finns det en reglering. Det är energimarknadsinspektionen som ska se till att vi inte skinnas av företagen. Och ändå har priserna skenat.

Om man tittar på grafen ovan så ser man att det troligen inte finns något annat område där priserna stuckit i väg på samma sätt som priset på elnät.

För åtta år sen hände något

Under början av 2000-talet följde prisutvecklingen för elnätet ungefär inflationen. Men för åtta år sen hände något. Det var då elnätsbolagen gjorde upp med Energimarknadsinspektionen. För elnätsbolagen hade i ett antal år drivit en process i domstol då de inte var nöjda med den ersättning man fått. Det slutade med en förlikning där elnätsföretagen gick med på att ersätta kunderna för att de tagit ut för höga avgifter. Då trodde många av avgifterna skulle sänkas. I stället blev det tvärtom. Under åren 2008 och 2009 stack priserna i väg i väntan på att myndigheten skulle plocka fram en ny modell för hur prishöjningarna skulle räknas ut.

Och de som var ansvariga på Energimarknadsinspektionen gjorde inte sitt jobb. För när den nya modellen sjösattes år 2012 visade det sig att elnätsbolagen hade rätt att chockhöja sina priser. Regeringen och Energimarkndsinspektionen försökte lindra effekterna genom att sprida ut prishöjningarna under en längre tidsperiod men då gick en rad elnätsbolag till domstol och hävdade att så får det inte gå till.

Kollektiv räkning på 36 miljarder

Och mycket riktigt fick elnätsbolagen rätt i mars förra året. Räkningen för oss elkonsumenterna slutade på 36 miljarder kronor som elnätsföretagen nu kan plocka ut av oss kunder. Och de kraftiga höjningar vi sett det senaste 1,5 åren är bara början för hittills har elnätsföretagen bara tagit ut en del av de prishöjningar de har rätt till. Bolagen kan alltså fortsätta med kraftiga prishöjningar de närmaste åren. 

Men det slutar tyvärr inte här. För i den modell som Energimarknadsinspektionen har sätts priserna för fyra år i taget. Den nya perioden gäller från och med i år. Men många av elnätsföretagen är inte nöjda med hur mycket de ska få ta betalt av sina kunder utan har än en gång vänt sig till domstol. Det kommer att ta minst ett par är innan processen är färdig och för oss konsumenter står tolv miljarder kronor på spel.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.