Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör experter om hur reaktorstopp kan påverka elpriser. Foto: SVT, Greenpeace/TT

Reaktorstopp kan ge ännu högre elpriser

Uppdaterad
Publicerad

Reaktor 3 vid Oskarshamns kärnkraftsverk är Sveriges största reaktor och står för ungefär en tredjedel av den svenska kärnkrafts-elen. Men från och med nästa fredag stängs reaktorn för reparation, vilket kan ge ännu högre elpriser.

Olycklig tajming, menar flera experter som SVT talat med.

Från och med nästa fredag planeras reaktor 3 på Oskarshamns kärnkraftverk att stängas ned i nio dagar för reparation. Effekten på elpriset riskerar att bli stor, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker.

– Tittar vi på vad meteorologerna prognostiserar så är det rejält vinterväder på väg in. När det blir kallare och elanvändningen ökar får varje megawatt som försvinner ur produktionen en större priseffekt.

Och han får medhåll om att tajmingen är olycklig från Carl Berglöf, kärnkraftsexpert på Energiföretagen.

– Under perioden när Oskarshamn 3 stängs för reparation kommer vi bara att ha en fungerande reaktor, Ringhals 3, söder om Stockholm. Systemet blir skört när vi tappar både produktion och överföringskapacitet.

Flera reaktorer står stilla

Oskarshamn 3 som nu ska repareras är den största reaktorn i Sverige och står för ungefär en tredjedel av den svenska kärnkraftselen, eller drygt 8 procent av Sveriges elförsörjning, enligt ägarbolaget OKG.

Det planerade stoppet kommer samtidigt som två andra stora nordiska reaktorer inte heller levererar el. Ringhals 4 är tagen ur drift fram till 31 januari efter en händelse där tryckkokaren skadades i ett test.

Dessutom skulle den nya reaktorn Olkilouto 3 i Finland, som är Nordens största enskilda elproducent, ha tagits i kommersiell drift den 27 december, men starten har flyttats fram till 22 januari efter att sprickor upptäckts i matarpumpar i turbinhallen.

Kan bli ”riktigt höga priser”

Och det är inte bara temperaturen som nu kommer att avgöra elpriserna.

– Om det dessutom blir svaga vindar kommer det att kunna bli riktigt höga priser, säger Christian Holtz.

Hur mycket högre priserna kommer att bli är svårt att spekulera i, enligt Holtz.

– Det är en redan ansträngd situation. Priseffekten blir mycket större nu i december än vad den blivit i mitten av november till exempel.

Samtidigt poängterar Carl Berglöf på Energiföretagen att det ändå är bra med ett planerat reparationsstopp. Annars ökar risken för ett oplanerat stopp som skulle vara värre.

Nu gäller det bara att hoppas på ”bra elprisväder”, alltså milt och blåsigt, så att inte priserna stiger alltför kraftigt under reaktorstoppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.