Under enstaka timmar i november förekom minuspriser på elen. Foto: Anders Wiklund/TT

Efter novembers el-rea – nu går priserna upp igen

Uppdaterad
Publicerad

Kallare och mindre blåsigt väder har gjort att elpriset åter klättrat till rekordhöga nivåer, efter att ha legat på ett mer normalt pris sen början av november. Dessutom stiger vinterns priser, sett till de framtidskontrakt som finns.

Milt och blåsigt väder, välfyllda vattenmagasin i Sverige och Norge, och fyllda gaslager i Tyskland och andra länder påverkade elpriset i positiv riktning under första halvan av november, då elen i snitt kostade 50 öre per kilowattimme. Under enstaka timmar under mitten av månaden förekom även minuspriser på elen.

I veckan har elpriset återigen klättrat i hela landet enligt elbörsen Nord Pool, och kostade i snitt 2:30 kronor per kilowattimme den gångna veckan. Mindre blåsigt väder och isbildning i de norrländska älvarna är en del av förklaringen.

Dyrare priser framöver

Utsikterna för en hyfsat billigt elpris i december kommit på skam. För ett par veckor sedan kostade ett kontrakt för elleverans i december cirka 1:50 kronor på Nasdaqbörsen. Nu kostar samma kontrakt omkring 2:40 kronor/kWh, vilket är en fingervisning.

Likaså har framtidskontraktet för el första kvartalet 2023 stigit i pris, om än inte lika dramatiskt, upp från cirka 2:20 kronor till 2:60 kronor/kWh. En av orsakerna är att kol- och gaspriserna stigit, efter att ha varit låga en period.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.