Det nya elstödet kommer att betalas ut till drygt 5,5 miljoner kunder i Sverige. Foto: TT

Elstödet godkänt – storföretag kan gå miste om 100-tals miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Energimarknadsinspektionen har i dag fattat beslutet att bara delvis godkänna det förslag till elstöd som presenterades av regeringen och Svenska kraftnät. Efter SVT:s granskning blir det bakläxa på stödet till storföretag. Samtidigt befarar Svenska Kraftnät att utbetalningen kommer att försenas.

– Den modellen som Ei nu har beslutat om är en modell som vi tidigare har utvärderat och förkastat, Malin Stridh, avdelningschef på Svenska Kraftnät, till TT.

Elstödet kommer att betalas ut till drygt 5,5 miljoner kunder. Svenska kraftnäts modell bygger på att alla kunder i elområde 3 och 4 får ett stöd, baserat på vilken elförbrukning man har haft. Och stödet blir 50 öre per förbrukad kilowattimme i elområde tre, och 79 öre per kilowattimme i elområde 4.

Det betyder att hushåll som har haft bundet elpris får samma stöd som kunder som haft rörligt elpris, och i praktiken betalat mer.

– Denna schablon gör att det går snabbare att få ut stödet till alla kunder, så den kan vi ändå godkänna, säger Elin Broström projektledare på Energimarknadsinspektionen.

Men för stora elförbrukare menar Energimarknadsinspektionen att en sådan schablon skulle blir för orättvis.

SVT visade i en granskning att storföretag som Cementa, Borealis och SSAB skulle bli berättigade till stöd på flera hundra miljoner, trots att de på olika sätt bundit eller prissäkrat sina elkostnader och därmed inte alls drabbats av högre elpriser på samma sätt som många hushåll.

Justerar modell

Nu kommer Svenska kraftnät få justera sin modell och kunder som förbrukar mer än 3 miljoner kilowattimmar el per år måste ansöka om stödet. Och framför allt, de måste kunna visa att de faktiskt haft kostnader över referenspriset 75öre/kWh för att få något stöd över huvud taget.

– Den gamla modellen tyckte vi inte levde upp till EU-regelverkets krav på proportionalitet, att kunder som inte drabbats av så höga kostnader skall kunna få stöd, säger Elin Broström.

Elstödet betalas inte över budgeten, utan genom så kallade flakshalsintäkter som elkunder har betalat till Svenska kraftnät. De bygger på EU:s regler och Energimarknadsinspektionen skall bedöma om stödet lever upp till EU.s regelverk och krav i det undantagsdirektiv som reglerar hur så kallade flaskhalsintäkter får användas.

Försenas

Malin Stridh, avdelningschef för elmarknad på Svenska Kraftnät, säger till TT att den justerade modellen riskerar att medföra förseningar för utbetalning av elstödet. Detta då myndigheten behöver förhålla sig till mer komplexa EU-regler eftersom det innebär att olika aktörer behandlas olika.

– Den modellen som Ei nu har beslutat om är en modell som vi tidigare har utvärderat och förkastat, just för att det var viktigt att vi ville få ut elstödet i närtid, säger hon till nyhetsbyrån.

– Vi har haft dialoger med Ei under arbetets gång, men det här kom ändå som en överraskning för oss.

Energi- och näringsminister Ebba Busch skriver i ett sms till SVT:

– Det är bra att Ei nu har godkänt modellen som Svenska kraftnät ansökte om. Det är ett viktigt steg för att få på plats ett skydd för familjer och företag så snart som möjligt. Det är också rimligt att stora förbrukare behöver ansöka och påvisa faktiska kostnader för att ta del av stödet över en viss nivå.

Sant eller falskt: Fem myter om elförbrukning i hemmet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ska man dra ur laddaren när den är klar och är det bättre att handdiska sin frukosttallrik? Klimatcoachen Lars Ejeklint fick svara på några vanliga myter och påståenden om elförbrukning i hemmet. Foto: SVT/TT

Så är elstödet utformat

Det är elkunder i elområde 3 och 4, det vill säga mellersta och södra Sverige som föreslås få stöd.

Stödet beräknas utifrån vad förbrukningen var perioden oktober 2021 till och med september i år.

Stödet kommer att utgå med 79 öre per kilowattimme (kWh) i elprisområde 4 och med 50 öre i område 3.

Alla som har elnätsavtalet för ett hus eller lokal får stöd. Det är den som har elnätsavtalet när Energimarknadsinspektionen har godkänt Svenska kraftnäts ansökan som får stödet.

I norra Sverige, elområde 1 och 2, har medelpriset under den aktuella tolvmånadersperioden hela tiden legat klart under 75 öre/kWh, som är det referenspris Svenska kraftnät har beräknat stödet utifrån.

Medelpriset i elområde 3, där Stockholm och Mälardalen ingår, var 125 öre per kWh. Där blir stödet 50 öre per kWh.

Medelpriset i elområde 4, längst i söder, var 154 öre per kWh under perioden 1 oktober 2021 till 30 september 2022. Där blir stödet 79 öre per kWh.

Källa: Svenska kraftnät

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.