Tenje är den minister som ansvarar för Försäkringskassan. Därför är det hon som nu ger myndigheten uppdraget och omkring 30 miljoner kronor för att genomföra arbetet. Foto: Christine Olsson/TT

Utlovat elstöd kan dröja till nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Försäkringskassan och Svenska kraftnät ska se till att det utlovade elstödet betalas ut till hushåll och företag – men det är inte säkert att pengarna kommer i år. 

– Vi vill att det ska betalas ut när pengarna verkligen behövs och senast i början av 2023, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M). 

Försäkiringskassan ska i samarbete med Svenska kraftnät betala ut kompensation för höga elpriser till alla som har elnätsavtal i södra och mellersta Sverige, de som bor i elprisområde 3 och 4. Det är endast kunder där som ska få stöd eftersom priserna där har varit mycket högre än i norra Sverige.

Elnätsföretag mäktar inte med 

Den här gången handlar det om betydligt mycket större belopp än tidigare och till betydligt fler kunder. Vissa av elnätsföretagen mäktar helt enkelt inte med att göra de här återbetalningarna av högkostnadsskyddet i tillräckligt snabb takt, förklarar Anna Tenje varför uppdraget nu faller på Försäkringskassan. 

Förra vintern fick elkunder i hela Sverige en kompensation för höga elpriser förutsatt att de hade förbrukat el över en viss nivå. Den gången var det elnätsbolagen som fick sköta utbetalningen genom att dra av på kommande räkningar. Den här gången ska en klumpsumma betalas ut till cirka fem miljoner elkunder. 

– Vi vill också att kunderna ska få återbetalningen samtidigt så det inte skapar oro i leden beroende på vilket bolag som man är kund i. 

När exakt utbetalningen kan ske är inte klarlagt ännu men det ska ske ”skyndsamt”. Det är enligt Anna Tenje dock inte säkert att utbetalningen hinns med i år. Det kan bli i början av nästa år. 

Räddas före jul 

En dryg vecka före riksdagsvalet lovade Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna att ett högkostnadsskydd mot elpriser skulle vara på plats den 1 november. 

I ett sms till TT skrev då de blivande statsministern Ulf Kristersson att ”Hushållens ekonomi ska räddas i god tid före jul”. 

I förra veckan, den 27 oktober, presenterade regeringen modellen för elstödet men fick genast kritik för att det inte var det högkostnadsskydd som utlovats mot höga elpriser den här vintern, då priserna väntas bli högre än den förra. 

Det som presenterades var ett stöd som baseras på förbrukningen under det år som gått, från oktober 2021 till och med september 2022. 

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) kunde inte ge något svar på när pengarna skulle kunna betalas ut, men lovade ett besked om det under november. 

Det är elkunder i elområde 3 och 4, det vill säga mellersta och södra Sverige som föreslås få stöd. 

Stödet beräknas utifrån vad förbrukningen var perioden oktober 2021 till och med september i år. 

Stödet kommer att utgå med 79 öre per kilowattimme (kWh) i elprisområde 4 och med 50 öre i område 3. 

Alla som har elnätsavtalet för ett hus eller lokal får stöd. Det är den som har elnätsavtalet när Energimarknadsinspektionen har godkänt Svenska kraftnäts ansökan som får stödet. 

I norra Sverige, elområde 1 och 2, har medelpriset under den aktuella tolvmånadersperioden hela tiden legat klart under 75 öre/kWh, som är det referenspris Svenska kraftnät har beräknat stödet utifrån. 

Medelpriset i elområde 3, där Stockholm och Mälardalen ingår, var 125 öre per kWh. Där blir stödet 50 öre per kWh. 

Medelpriset i elområde 4, längst i söder, var 154 öre per kWh under perioden 1 oktober 2021 till 30 september 2022. Där blir stödet 79 öre per kWh. 

Källa: Svenska kraftnät 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.