Nordeas koncernchef Casper von Koskull Foto: TT

Regeringen går vidare med höjning av avgifter för banker

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen går vidare med en höjning av avgifterna för banker, trots hot om Nordeaflytt.

Det innebär att de svenska bankerna ska betala högre avgifter till staten från och med nästa år.

Finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) höll på morgonen en pressträff gällande bankernas nya regler. Där meddelade de att regeringen höjer den så kallade resolutionsavgiften, precis som man aviserade i vintras.

”Väl balanserat förslag”

Det innebär att samtliga svenska banker från och med nästa år ska betala en högre avgift till resolutionsreserven, alltså riskreserven om staten skulle behöva rädda bankerna.

– Förslaget är väl balanserat, kommenterar finansministern beslutet enligt Dagens Nyheter.

Resolutionsavgiften kommer att höjas med tre miljarder och sedan trappas av från 2019. Därefter räknar regeringen med att ha en bankskatt på plats. Samma år kommer det samlade uttaget från banksektorn, resolutionsavgift och bankskatt, uppgå till tio miljarder kronor årligen fram till slutdatumet 2025. Då beräknas resolutionsfonden uppgå till 3 procent av de garanterade insättningarna.

Storbanken Nordea har hotat att lämna Sverige och flytta sitt huvudkontor om regeringen höjer avgiften ytterligare. I mitten av mars sa företagets vd Casper von Koskull i en intervju i Dagens industri att banken med stor sannolikhet flyttar sitt huvudkontor om regeringens förslag om en höjd bankavgift blir av.

Enligt banken skulle det tidigare förslaget om ökade inbetalningar betyda drygt fem miljarder i ökad avgift.

I samband med Nordeas stämma gick styrelseordförande Björn Wahlroos till attack mot regeringen och sa att ”avgiften är omöjlig för oss att leva med”.

– Banksektorn kan inte bli föremål för expropriering och banksektorn kan inte vara en ko som man mjölkar ändlöst, sa Björn Wahlroos då till SVT Nyheter.

Införd bortre gräns

Under presskonferensen meddelade regeringen nu att man i det nya förslaget sätter en bortre gräns, vilket det inte var tal om tidigare.  Ett slutdatum för resolutionsavgiften har också varit en viktig del i bankernas kritik och något som Nordea önskat. Samtidigt är nivån på inbetalning högre än i det ursprungliga förslaget.

Bankskatten kommer enligt regeringen också att utformas så att det inte spelar någon roll om man har huvudkontoret i Sverige eller inte.

– Man skulle kunna tolka det som en pik åt Nordea, säger SVT Nyheters ekonomireporter Knut Kainz Rognerud.

Svenska bankföreningen positiv

Samtidigt tonar regeringen ner retoriken mot storbanken. Magdalena Andersson säger till SVT Nyheter att hon de senaste månaderna träffat och haft ”konstruktiva diskussioner” med Björn Wahlroos.

Nordea är efter beskedet inledningsvis sparsam med kommentarer.

– Vi tar till oss av den nya informationen och utvärderar den, säger presschef Petter Brunnberg.

Om hotet om flytt fortfarande ligger kvar är enligt Brunnberg för tidigt att säga.

– Det är en fråga för styrelsen.

Svenska Bankföreningen är däremot snabb att meddela att man är positiv till regeringens förslag.

– De har lyssnat, säger vd Hans Lindberg till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.