Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar finansdepartementets senaste prognos för den makroekonomiska utvecklingen, de offentliga finanserna och det ekonomiska läget i kommunerna under en pressträff på Rosenbad. Foto: Anders Wiklund/TT

Regeringen räknar med sämre tider

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen spår sämre tider.
– Vi ser att tillväxten i Sverige nu saktar in och det är tydligt att den internationella konjunkturavmattningen påverkar den svenska ekonomin, säger finansminister Magdalena Andersson (S).
Kommunerna ska få mer, det finns en välfärdsreserv, lovar hon.

Sveriges BNP bedöms öka med 1,1 procent i år och 1,6 procent nästa år. Arbetslösheten spås öka från 6,8 procent i fjol till 7,0 procent i år och nästa år. Det är en sämre tillväxt och en högre arbetslöshet än i höstens prognos.

Någon dramatisk inbromsning, som det talades om i höstas, blir det dock inte, enligt Andersson.

Uppenbart stora behov

Därmed finns medel för att satsa mer på kommunerna – det finns en välfärdsreserv, som hon uttrycker det.

– Det är uppenbart att behoven är större nu och framöver, säger Magdalena Andersson.

Men hon ger på pressträffen inte några nya besked om hur mycket pengar kommunerna kan få i extra tillskott och när de kan få besked. Hon hänvisar till den rödgröna regeringens diskussioner om frågan med stödpartierna C och L.

– En extra ändringsbudget som vi lägger i samband med vårpropositionen är något man vill avsluta så sent som möjligt. Men däremot ser jag en poäng med att kommunerna får besked lite tidigare, säger hon.

Hon är samtidigt kritisk mot oppositionens krav på en extra budget som framförts av oppositionen.

– Om man långsiktigt ska säkerställa att vi har goda möjligheter att säkra välfärdens finansiering är det också bra att ha ordning och reda i budgetprocessen, säger hon.

Inga stora sparpaket

Den svenska ekonomin pressas av att den internationella konjunkturen mattats av. Magdalena Andersson hänvisar till ökade handelshinder, som slår mot investeringar globalt, och tillägger att osäkerheten i prognosen är stor, men hon är ändå försiktigt optimistisk.

– Vi kan möta den här avmattningen utan stora sparpaket.

Regeringen räknar dock med ett mindre överskott i statens finanser än i höstas. Bakgrunden är att skatteinkomsterna dämpas och konjunkturbetingade utgifter ökar, enligt Andersson.

Statsskulden har minskat under tillväxtåren.

 -Vi har den lägsta statsskulden sedan 1977 och jämfört med andra EU-länder ligger vi väldigt lågt, säger hon.

Enligt Andersson är detta en välfärdsreserv, som öppnar för finanspolitiska stimulanser i sämre tider.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer