Polismyndigheten och Säkerhetspolisen ska kunna begära ut uppgifter från Swish. Foto: Jessica Gow/TT

Regeringens förslag: Polisen ska få se Swish-betalningar

Publicerad

Polisen ska kunna begära ut information direkt från betaltjänsten Swish för att komma åt kriminella. Det föreslår regeringen som nu lämnat ett lagförslag till riksdagen, rapporterar Ekot.

Under förra året användes Swish av mer än 80 procent av Sveriges befolkning enligt en undersökning från Internetstiftelsen. Det har även påverkat den kriminella världen, där en stor del av kontantbetalningarna ersatts av mobilbetalningar via Swish.

Men för att granska Swishbetalningar behöver polis och åklagare i dag gå via de anslutna bankerna.  

– Nu ger vi polisen möjlighet att gå direkt till Swish och begära ut information, och det kommer effektivisera polisens arbete en hel del, säger Max Elger (S), finansmarknadsminister till Sveriges Radio Ekot.

Om riksdagen röstar igenom regeringens förslag kan det bli verklighet från årsskiftet. Något som välkomnas av polis och åklagare som efterfrågat möjligheten.

– Förmodligen skulle man kunna upptäcka avvikande betalningsmönster lite tidigare i skeendet och därmed kunna ingripa tidigare, säger kammaråklagare Thomas Forsberg i Uppsala. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.