Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Swish vill stoppa falska appen: ”Väldigt allvarligt”

Publicerad

Flera butiker och kunder har de senaste veckorna drabbats av en falsk Swishapp. Appen utger sig för att vara den riktiga betalningstjänsten och det är svårt för icke-experter att märka skillnaden.

– Vi ser såklart väldigt allvarligt på det här och vill få stopp på det innan det drabbar fler, säger Swish vd Urban Höglund till SVT Nyheter.

SVT Nyheter har i veckan berättat om en butik i Norrköping som slutar ta emot Swishbetalningar i sina kassor. Anledningen är den fejkapp som cirkulerar.

Enligt vd:n Urban Höglund är omfattningen av de som drabbats hittills begränsad, men det är ändå viktigt för betalningsappen att få stopp på det.

– Vi jobbar aktivt för att stänga sajterna som möjliggör fejkappar. Vi är i dialog med banker, polisen och Svensk Handel gällande dessa bedrägeriförsök, säger Urban Höglund.

Hör mer i klippet ovan om vad butiker och kunder kan göra för att undvika att drabbas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.