Rekordböter för Deutsche Bank

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska myndigheter vill ha hisnande 14 miljarder dollar, nära 120 miljarder kronor, från den tyska storbanken Deutsche Bank, i en förlikning som rör hanteringen av säkerhet för lån under bostadskrisen 2008.

Om beloppet står sig skulle det vara det största hittills för en utländsk bank i USA, och lätt slå franska BNP Paribas som 2014 betalade 8,9 miljarder dollar för att ha brutit mot sanktioner. Aktien rasade i börsöppningen. Efter en timmes handel var nedgången omkring sju procent.

Deutsche Bank säger i ett kort uttalande att beloppet är ett första erbjudande om förlikning i samtal med amerikanska åklagare men att banken inte har för avsikt att betala en sådan stor summa, eller ”i närheten av” det beloppet.

Förhandlingen har precis börjat, påpekar banken, och tillägger att man förväntar sig en utgång som ligger mer i linje med vad andra banker betalat, vilket är ”väsenligt lägre belopp”.

Amerikanska justitiedepartementet vill inte ge några kommentarer.

Deutsche Bank har enligt Wall Street Journal hittills reserverat 6,2 miljoner dollar för att kunna göra betalningen, och förväntar sig att ytterligare reservera pengar innan årets slut.

FASTIGHETSLÅN MED LÅG SÄKERHET

2011 stämde amerikanska myndigheter 17 större banker för de förluster som uppstod när bankerna gav fastighetslån med låg säkerhet.

Det kostade sedermera skattebetalarna tiotals miljarder dollar och förvärrade finanskrisen 2008.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.