Riksbanken lämnade räntan orörd

Uppdaterad
Publicerad

Riksbanken lämnade räntan orörd när den lämnade sitt räntebesked på onsdagsförmiddagen.

Tillväxtutsikterna blir gradvis ljusare – samtidigt väntas det nu ta något längre tid än tidigare för inflationen att nå målet på 2 procent. För att stödja återhämtningen så att inflationen stiger mot målet behöver reporäntan vara kvar på en låg nivå en längre tid, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Räntan höjs först om ett och ett halvt år

Riksbanken justerar ned räntebanan och först andra halvåret 2014 väntas reporäntan höjas.

Reporäntan beräknas enligt den nya räntebanan ligga på i snitt 1 procent under hela 2013 och 2014. För 2015 höjs räntebanan till 1,9 procent i snitt.

Vice riksbankscheferna Karolina Ekholm och Lars E O Svensson reserverade sig beslutet. Ekholm ville ha en räntesänkning till 0,75 procent medan Svensson ville ha en sänkning till 0,5 procent.

”Rädd för bostadsbubbla”

– En av anledningarna till att Riksbanken inte vill sänka räntan är rädslan för att bostadslånen ökar ytterligare och därmed risken för en bostadsbubbla. Nyligen kom nya siffror som visar att bostadspriserna i både Stockholm och Göteborg nått nya rekordnivåer, säger Jan Nylander, ekonomireporter på SVT.

Riksbanken höjer samtidigt prognosen för arbetslösheten för 2013 till 8,2 från tidigare 8,1 procent. Bankens BNP-prognos för 2013 höjs till 1,4 procent i tillväxt, upp från 1,2 procent.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.