Bopstadspriserna kommer sjunka mer, spår Riksbanken. Foto: TT

Riksbanken spår sjunkande bostadspriser

Publicerad

Riksbanken tror att priserna på bostäder fortsätter att sjunka, men att nedgången blir måttlig och att bostadspriserna så småningom vänder upp.

Det framgår av den penningpolitiska rapport som publicerades i samband med att Riksbanken gav räntebesked på onsdagsmorgonen.

En stark konjunktur både i Sverige och i omvärlden gör att Riksbanken tror att efterfrågan på bostäder kommer fortsätta vara hög och att nedgången i bostadspriser blir tillfällig och måttlig.

– Vi talar om en tillfällig och måttligt fall i bostadspriser. Men, man vet aldrig hur det blir, säger Riksbankschef Stefan Ingves, vid en presskonferens under onsdagen.

Riksbanken och dess chef Stefan Ingves har länge varnat för hushållens höga skuldsättning.

”Risk för en större prisnedgång”

Den senaste tidens sjunkande bostadspriserna bidrar till att skulderna förväntas öka långsammare än bedömningen i oktober, skriver Riksbanken.

”Om bostadspriserna skulle falla kraftigt ökar osäkerheten påtagligt kring den ekonomiska utvecklingen i Sverige, och det via flera kanaler”,  skriver Riksbanken i rapporten.

På onsdagens presskonferens fick Riksbankschef flera frågor om bostadsmarknaden.

Hur stor är risken för en stor prisnedgång?

– Det är svårt att göra prognoser. Men det är alldeles uppenbart att det finns en risk för en större prisnedgång.

Skulle det vara jobbigt att höja räntan i en skakig bostadsmarknad?

– Räntan sätts inte utifrån hur den svenska bostadsmarknaden fungerar, utan sätts utifrån inflationsmålet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.