Riksbankschef Stefan Ingves Foto: TT

Riksbanken lämnar räntan oförändrad

Uppdaterad
Publicerad

Riksbanken lämnar räntan oförändrad på minus 0,5 procent. Den första höjningen kommer i mitten av nästa år, enligt Riksbankens egna prognos.

Den historiskt låga styrräntan på minus 0,5 procent ligger kvar. Det meddelade Riksbanken på onsdagsmorgonen.

En första höjning är att vänta i mitten av nästa år, räntan kommer sedan att höjas i långsam takt. Allt enligt Riksbankens egna prognos, den så kallade räntebanan.

– Vi behöver ha en fortsatt expansiv penningpolitik för att vi ska ha en inflation vid målet även framgent, säger Riksbankschefen Stefan Ingves vid en presskonferens.

Räkna med låg ränta länge

Konjunkturen är stark och sysselsättningsgraden hög. Inflationen i Sverige har legat nära 2 procent en längre tid, vilket är Riksbankens mål.

Ändå håller Riksbanken fast vid den historiskt låga räntan ytterligare några månader. Riksbanken konstaterar också att det är viktigt att inte den svenska kronan stärks för snabbt.

Enligt riksbankens prognos kommer styrräntan höjas långsamt de kommande åren och ligga på 0,75 procent i slutet av 2020.

Ett steg på vägen mot normalisering

Stödköpsprogrammet för statsobligationer förlängs inte efter nyår. Däremot återinvesteras obligationer som förfaller under 2019.

– Det är ett steg på vägen mot någon form av normalisering men det kommer att ta många år, säger Ingves.

Stefan Ingves säger att det är glädjande att inflationsförväntningarna ligger nära 2 procent (Riksbankens mål). På presskonferensen fick han frågan om Riksbanken nu vunnit slaget mot den låga inflationen.

– I närtid ja, men det är något som ska vinnas hela tider, svarade Stefan Ingves.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.