Riksbanken lämnar nollräntan oförändrad när räntebeskedet presenterades på tisdagen. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Riksbanken förlänger perioden med nollränta

Uppdaterad
Publicerad

Trots att världsekonomin är på väg att återhämta sig efter coronakrisen är osäkerheten fortsatt stor. Därför förlänger Riksbanken perioden med nollränta, och räknar med att den blir kvar i åtminstone tre år.

Enligt Riksbanken har de stora finans- och penningpolitiska stöden lyckats hålla världsekonomin under armarna. Handeln har börjat komma tillbaka efter fjolårets kraftiga nedgång, men tjänstesektorn är fortfarande svårt drabbad av restriktioner.

För svensk räkning forsätter den expansiva penningpolitiken med nollränta. Såhär skriver Riksbanken i sitt pressmeddelande:

”Konjunkturutsikterna ser lite ljusare ut nu än i februari men pandemin är inte över och inflationstrycket är fortsatt lågt. För att ge stöd åt ekonomin och för att inflationen mer varaktigt ska ligga nära målet på 2 procent behöver penningpolitiken vara fortsatt expansiv.”

Fortsatt behov av stöd

Fram mot sommaren väntas dock ekonomin att börja växa ordentligt igen, både i Sverige och globalt. Samtidigt pekar Riksbanken på att skillnaderna mellan olika branscher och grupper på arbetsmarknaden fortsätter vara stora.

Trots att Riksbanken höjer prognoserna för Sveriges BNP-tillväxt till 3,7 respektive 3,6 procent de närmaste två åren, bedömer man att behovet av ekonomiskt stöd kommer att finnas kvar. Nollräntan åtminstone till det andra kvartalet 2024

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer