Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mikael Damberg (S) om bankernas vinster: ”Provocerande”. Foto: SVT

S: Bankernas vinster provocerar

Publicerad

Flera storbanker redovisar ett rejäla vinstlyft för andra kvartalet samtidigt som hushåll med stora bolån får allt sämre ekonomi. Socialdemokraternas finanspolitiska talesperson Mikael Damberg säger att det är provocerande.

Storbanker som SEB, Nordea och Swedbank redovisade alla stora vinstlyft i de rapporter som presenterades i dag tisdag. En betydande anledning är räntenettot – det banken tjänar på skillnaden på in- och utlåningsräntor.

Socialdemokraternas finanspolitiska talesperson Mikael Damberg säger att det är provocerande att bankerna gör stora vinster på bolånetagarnas bekostnad.

– Det sticker väldigt mycket i ögonen på många hushåll som i dag har svårt att betala räntorna på lånen. Barnfamiljer som har lånat mycket för att bo och som har sett att bankerna varit väldigt snabba på att höja bolåneräntorna, men inte varit lika bra på att höja sparräntorna.

”Folk blir arga”

Han vill att regeringen agerar för att stötta hushållen i en svår ekonomisk situation.

– Jag tror att folk blir arga och lite uppgivna för att man känner att man är i en pressad situation. Hushållen får det tuffare ekonomiskt medan vissa företag gör vinster på hushållens bekostnad.

M utesluter inte politiska initiativ

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) säger i en skriftlig kommentar till SVT att hon i samtal med bankerna sagt att det är viktigt att olika aktörer tar sitt ansvar.

”Jag har påtalat för bankerna att det reser en rad frågetecken om konkurrenssituationen när de kan vara så snabba med att höja räntan på sin utlåning men inte behöver justera för löne- och sparkonton lika fort. Jag utesluter inte att det kan behövas fler politiska initiativ för att öka konkurrensen på den svenska bankmarknaden.”

Efter sommaren ska en utredning om eventuella ändringar av beräkningsschablonen för ränteskillnadsersättning presenteras. Svantesson säger att det kommer vara en prioriterad fråga för regeringen att ta vidare och att man i förlängningen vill göra det mindre kostsamt för kunden att säga upp ett bundet lån i förtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.