Alibabas grundare Jack Ma är god för nästan 400 miljarder kronor. I morgon träffar han statsminister Stefan Löfven. Foto: TT Arkiv

Så blev Jack Ma störst i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Jobbet på en snabbmatskedja ansågs han inte kvalificerad för, men det gick ändå minst sagt bra ändå för Jack Ma, som grundat ett av världens mest framgångsrika företag. I morgon möter den kinesiske mångmiljardären statsminister Stefan Löfven (S).

Fysiskt sett är han bara 158 centimeter lång. På ett annat plan är dock 52-årige Jack Ma från Hangzhou en av Kinas största och mest kända personer. Med en förmögenhet på 41,8 miljarder dollar är han en av världens absolut rikaste män.

E-handelsjätte

Som grundare av e-handelsjätten Alibaba är han en företagsledare med ett enormt inflytande när en av världens största ekonomier förvandlas från export- och tillverkningsekonomi till en mera konsumtionsdriven ekonomi.

– Det här går ju inte av för hackor. Med tanke på vad Alibaba står för när det gäller e-handel, och dessutom med hans övriga investeringar, så är han mycket betydelsefull. Det ska bli jätteintressant att träffa honom, säger statsminister Stefan Löfven.

LÄS MER: Löfven på affärsresa i Kina

Statsminister Stefan Löfven träffar Jack Ma i hans födelsestad Hangzhou i samband med att svenska företag nu ska få möjlighet att via Alibabas handelssajter etablera eller utöka sin verksamhet.

Jobbade gratis

Det var också i Hangzhou som historien om Jack Ma började. Som ung jobbade han gratis som guide för att lära sig engelska och en av turisterna föreslog att han skulle ta namnet Jack för enkelhetens skull.

Drivkraften fanns redan då, däremot inte matematikkunskaperna, och när Jack Ma endast fick 1 av 120 poäng på inträdesprovet till universitet stängdes den dörren snabbt.

En historia som han själv gärna återger är hur han sökte jobb på en snabbmatskedja. Av de 24 som fick komma på intervju fick alla jobb utom en – Jack Ma. I stället kom Jack Ma via olika affärsidéer till USA där han vid 30 års ålder kom i kontakt med något nästan okänt i Kina, internet.

1999 grundade han Alibaba med tanken att låta kinesiska fabrikörer komma i kontakt med konsumenter via e-handel. Framgångssagan har sedan dess inte varit spikrak utan företaget har fått parera såväl finanskriser som konkurrens med Ebay.

Enorm omsättning

Alibabas storhet är nu dock odiskutabel och som exempel kan nämnas Single´s Day, något som kan liknas vid en kinesisk version av Black Friday, och som inträffar i november varje år. Förra året på en scen i Shenzhen uppträdde då Ma med västerländska stjärnor som David och Victoria Beckham och skådespelerskan Scarlett Johansson. I bakgrunden syntes ett räkneverk med Alibabas omsättning. Efter bara ett dygn hade den stannat på hisnande 17,8 miljarder dollar.

Själv gör Jack Ma dock få intervjuer. Men vid ett investmentforum i Hangzhou för två veckor sedan presenterade han sina planer för Alibaba, nämligen att bolaget år 2036 ska vara världens femte största ekonomiska aktör, efter USA, Kina, Europa och Asien.

LÄS MER: ”Vi har tagit upp frågan om fängslade Gui Minhai”

– Det finns säkert för- och nackdelar, säger Löfven om företag som växer sig på pass stora.

– Men man kan också fängslas över att man har den här visionen. Det tyder på entreprenadanda, inte bara finns själva andan utan att det nästan finns i personens dna.

Fakta: Jack Ma

  • Ursprungligt namn: Ma Yun, tog namnet Jack Ma när han guidade turister i sin hemstad Hangzhou.
  • Familj: Hustru som han träffade och gifte sig med i slutet av 80-talet. Paret har en dotter och en son.
  • Karriär: Grundade 1999 bolaget Alibaba efter att tidigare drivit flera andra företag. Tanken var att koppla samman kinesiska fabrikörer med konsumenter via e-handel. Investor var ett av de bolag som gick in och investerade i Alibaba men klev senare ur. I Alibaba ingår bland annat Taobao som är ett slags kinesisk motsvarighet till Amazon eller Ebay där det går att köpa i princip allt och nu är en av världens tio besökta hemsidor.
  • I september 2014 noterades Alibaba på USA-börsen och har nu vuxit till ett av världens mest framgångsrika bolag. Förra året omsatte bolaget 23,5 miljarder dollar och man har nästan 500 miljoner användare i Kina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.