Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter en tid av snabbt stigande matpriser har prislapparna börjat sättas ner i butikerna. Vilka varor påverkas? Hur mycket billigare blir det? I videon får vi svar av Ulf Mazur, grundare av jämförelsetjänsten Matpriskollen Foto: TT

Så mycket har matpriserna sjunkit senaste månaden: ”Ett litet trendbrott”

Uppdaterad
Publicerad

Efter månader av ökade matpriser verkar utvecklingen ha nått stormens öga. Enligt Matpriskollen som fört statistik över den senaste månadens varukostnader, har matpriset till och med gått ner en aning.

– Ett litet trendbrott har skett, priset har minskat med 0,1 procent, säger grundaren Ulf Mazur.

Efter ett möte med finansminister Elisabeth Svantesson (M) i mars var marknadsjättarna Ica, Axfood och Coop överens om att något måste göras åt de skenande matpriserna. Dagligvarubutikerna har sedan dess tillämpat olika åtgärder för att reducera kostnadsnivån på olika livsmedelsprodukter.

Jämförelseföretaget Matpriskollen har studerat prisutvecklingen hos matjättarna under tidsperioden 20 mars till 17 april och kan konstatera att priserna totalt har minskat med 0,1 procent.

– Jag tycker att det har satts igång ett väldigt prisfokus sedan mötet, säger Ulf Mazur och tillägger att Lidl kan ha varit en bidragande faktor.

– Lidl var inte inbjudna till mötet, men det var de som tog ton och gick ut med att de sänker priset på hundra artiklar i ett par månader. Sedan har då Ica följt efter och sänkt minst 300 varor, förklarar Mazur.

Vissa varugrupper blir billigare

Trots prisnedsättningarna och procentrabatter på frukt och grönt för medlemmar hos Coop syns ingen vidare dramatisk nedgång i siffrorna.

– Det positiva är att matpriserna i alla fall inte har ökat. Och de varugrupper som vi har sett minska i pris kommer troligtvis fortsätta att bli billigare framöver, säger Mazur.

Enligt Matpriskollens statistik är det frukt, grönsaker och mejeriprodukter som drar ner priserna. Aubergine och zucchini är något av det som sjunkit mest, med drygt 22 procent.

Totalt har priserna sjunkit med 0,1 procent på över 32 000 unika matrelaterade produkter de senaste fyra veckorna. Det som drar ner priserna:

Mejeriprodukter: – 0,7 %

Ostprodukter: – 0,8 %

Grönsaker: – 1,5 %

Frukt och bär: – 1,6 %

Dyrare har framförallt skafferivaror blivit med 0,3 %. Detta drivet av ”grill och marinader” som ökat med 2,5 % och kryddor och smaksättare som ökat med 1,8 %.

Källa: Matpriskollen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.