Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Så mycket kan Alectas miljardsmäll påverka din pension

Uppdaterad
Publicerad

Pensionsjätten Alecta har förlorat nära 20 miljarder kronor på grund av dåliga investeringar i flera amerikanska banker. Men hur mycket påverkas den framtida pensionen? Medan vissa personer inte påverkas alls så kan andras framtida tjänstepension från Alecta sänkas med upp till drygt 2,4 procent.

Det var i mars som det svenska pensionsbolaget Alecta fick förluster på hela 19,6 miljarder kronor efter att tre bolag som man investerat i drogs med i bankkrisen i USA. Flera åtgärder vidtogs på Alecta efter miljardsmällen, bland annat sparkades både aktieförvaltningschefen och VD:n och man tillsatte en utredning om bolagets investeringsstrategi.

Under torsdagen håller Alecta ”överstyrelsemöte”, en slags motsvarighet till aktiebolags bolagsstämma, där 38 representanter från fack och arbetsgivare möts för att bland annat ta ställning till om vd och styrelse ska beviljas ansvarsfrihet för det gångna verksamhetsåret.

Mötet är även öppet för samtliga sparare som har pengar hos Alecta. Det krävs dock att man är föranmäld för att få delta.

2,6 miljoner kunder och förhandsval

Alecta förvaltar tjänstepensioner för omkring 2,6 miljoner svenskar och bolaget är förhandsval för privatanställda tjänstemän, vilket innebär att tjänstepensionen hamnar hos bolaget om man inte gör ett annat aktivt val.

En fråga som diskuterats är hur stor påverkan Alectas miljardsmäll får på den framtida pensionen.

Alectas nu sparkade VD Magnus Billing sa i mars till SVT att bolagets amerikanska miljardsmäll var ett misslyckande, men att det knappt kommer få någon påverkan på pensionsutbetalningarna. Men stämmer det?

SVT har med hjälp av konsultfirman Arkwright gjort en översiktlig beräkning för olika typpersoner kring hur den framtida pensionen kan komma att påverkas.

Medan vissa inte påverkas alls, så kan det för andra bli en reell effekt.

Personer födda år 2000, som kommer att börja tjäna in ITP-pension tidigast från 25 års ålder, påverkas till exempel inte alls.

Allra störst blir effekten för en person född 1980 där inga framtida pensionspremier kommer betalas in till personens pensionsförsäkring i Alecta, vilket är fallet om personen till exempel bytt jobb och inte längre får ITP-pension. Då kommer den framtida tjänstepensionen från Alecta bli drygt 2,4 procent lägre.

Så vet du vilka bolag som förvaltar din pension

Hur vet man då om man har tjänstepension via Alecta? Är man osäker kan man logga in på sajten minpension.se (en oberoende tjänst som skapats i samarbete mellan myndigheter och pensionsbolag) och sedan klicka sig vidare till ”intjänad pension” och ”tjänstepension” för att se hur stor den intjänade pensionen är och vilket eller vilka pensionsbolag som förvaltar den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.