Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alectas styrelseordförande Ingrid Bonde säger att hon flera gånger erbjudit sig att avgå: ”Styrelsen har bett mig att stanna.”

Alectas ordförande: ”Vi behöver en ny ledning”

Publicerad

Alectas styrelseordförande Ingrid Bonde menar att beslutet att sparka vd:n Magnus Billing beror på ett skadat förtroende. Samtidigt säger hon att bolaget kommer fortsätta ta risker, och att inga fel har begåtts mot de ramar och mandat som styrelsen fastställt. 

– Det har varit misslyckade affärsbeslut. Konsekvensen av de besluten har varit så stora att förtroendefrågan blev så allvarlig att vi i styrelsen kände att vi behövde en nystart.

Anledningen till att Magnus Billing får avgå som vd är att Alecta tror att det kommer att vinna tillbaka förtroendet bland kunderna. Det säger Ingrid Bonde, som själv är styrelseordförande i Alecta.

– Vi har vänt och vridit på hur vi ska få tillbaka förtroendet och kommit fram till att ny ledning är den bästa vägen.

Hon menar att beslutet var mycket svårt.

– Vi beklagar att detta sker. Magnus Billing har gjort ett fantastiskt bra jobb i många år, men vi har kommit fram till att en nystart behövs.

Kommer fortsätta ta risker

Även om hon ser att förtroendet skadats av de förluster som bolaget fick på grund av de investeringar man gjort i tre bolag som drogs med i bankkrisen i USA, menar hon att Alecta kommer att fortsätta ta risker.

– Det som har hänt måste vi ta lärdom av. Vi har satt igång en strategisk översyn för att se hur vi ska göra i framtiden för att fortfarande kunna ta risk och ge avkastning till spararna, men samtidigt undvika den här typen av förluster.

Se Ingrid Bonde berätta om varför hon själv stannar kvar på posten som ordförande i  klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.